Skarp katolsk kritik af Israel

Caritas Internationalis opfordrer Israel til at afslutte besættelsen af de palæstinensiske byer øjeblikkeligt

skriver fra Jerusalem

Det katolske hjælpeforbund Caritas Internationalis vil ikke længere nøjes med at udføre humanitært arbejde i Israel og de besatte palæstinensiske områder, men også forsøge at rejse en politisk debat om situationen i Mellemøsten. En delegation på 18 repræsentanter fra Caritas-organisationer fra blandt andet Europa og New Zealand har i den forløbne uge rejst rundt i Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre, og den bryder sig ikke om det, den har set. I delegationens sluterklæring, som blev offentliggjort torsdag aften, kaldes blandt andet Israels politik over for palæstinenserne for apartheid-styre.

- Det meste er sagt før. Men vi er en ny, mere formel og langt stærkere stemme, siger 43-årige Caritas medlem Niall Toibin fra Irland om erklæringen.

Den opfordrer både Israel og palæstinenserne til at indstille alle voldelige handlinger og til at implementere alle relevante FN resolutioner, blandt dem de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage.

- Det er en støttekampagne og en videreudvikling af en strategisk plan, der sigter mod bredere mobilisering af den internationale offentlige mening i henhold til situationen i området, siger Duncan MacLaren fra England, der er Caritas Internationalis' repræsentant i Vatikanet.

Hensigten er, at alle delegationens medlemmer skal forsøge at skabe debat om situationen i Mellemøsten i deres hjemlande og om muligt forsøge at øge indflydelse på deres landes regeringer.

- I Irland har vi en meget realistisk chance for at blive hørt og taget alvorligt af regeringen, fordi vi er et forholdsvist lille land og fordi Caritas er et bredt netværk, der bliver taget meget alvorligt, siger Niall Toibin.

Siim Mannik og Karin Laansoo fra Caritas i Estland mener, at deres tur er kommet til at oplyse om palæstinensernes situation.

- Vi ved selv, hvad det vil sige at være under besættelse og nu er det vores tur til at gøre noget for palæstinenserne, siger de begge.

Caritas Internationalis opfatter konflikten mellem Israel og palæstinenserne som en af verdens store uretfærdigheder og kalder Israels politik over for palæstinenserne for apartheid-styre i erklæringen.

Hidtil har de lokale Caritas-organisationer fokuseret på humanitært arbejde og afholdt sig fra stærke politiske erklæringer. Caritas Jerusalem, under ledelse af Claudette Habbash administrerer i øjeblikket projekter for stofmisbrugere, ældre og fattige, samt et sundhedsprojekt i en række palæstinensiske byer.

udland@kristeligt-dagblad.dk