Kollegial strid om vielse af fraskilte

To af præsterne ved Sædden Kirke i Esbjerg mener, at den tredje præst skræmmer brudepar væk fra kirken

To af præsterne ved Sædden Kirke i Esbjerg har i et læserbrev gjort fælles front mod deres kollega i sognet, sognepræst Bent Skovhus Christensen, som ikke vil vie fraskilte. De to præster kalder brevet »en forbrugervejledning«.

- Der er ikke tale om, at vi vil slå vores kollega i hovedet, understreger den ene af de to, sognepræst Carina Hansson.

- Det handler om, at vi giver vores holdning til kende, fordi der var opstået rygter om, at fraskilte slet ikke kunne blive gift i vores kirke. Folk er kommet og har spurgt, og så er det altså, at vi nu fortæller, at vi er to præster her i sognet, der ikke deler vores kollegas holdning i den her sag.

Læserbrevet, underskrevet af Carina Hansson og kirkebogsførende sognepræst Johan Vatke, blev bragt i »Sædding-Guldager Idrætssamvirkes Ugenyt«, der også fungerer som sognets kirkeblad. I brevet anføres, at rygtet kan være årsag til, at antallet af vielser i Sædden Kirke i år er faldet til et lille dusin mod 35-40 for blot et par år siden.

Den første sten

Carina Hansson og Johan Vatke understreger i brevet, at folkekirkens præster er i deres fulde ret til at nægte at medvirke ved et bryllup, hvis det strider imod deres samvittighed:

»Imidlertid er det ikke alle præster, der deler den holdning, at det at være fraskilt er en synd, som præsten eller nogen anden har nogen som helst adkomst eller myndighed til at tage afstand fra. Tværtimod lyder et godt ord fra selve Mesteren til de selvretfærdige farisæere, der ville stene en kvinde grebet i ægteskabsbrud, dét som man i gamle dage med den gamle oversættelse kaldte »hor«, at den af disse farisæere, som var syndfri, kunne kaste den første sten.

Når det gælder den danske folkekirke, som også Sædden Kirke jo som bekendt er en del af, så er det, den har at tilbyde sine medlemmer, da heller ikke afvisning og/eller fordømmelse af fraskilte, der ønsker at blive gift igen, men velsignelse. Og det har den forhåbentlig i så rigt mål, at det også rækker, hvis man skulle komme både anden og tredje gang for at få lyst den over et ægteskab.«

Og senere i brevet: »Som præst kan man kun glæde sig over, at mennesker, også når et ægteskab er gået i stykker, har et ønske om og modet til at træde frem i fuld offentlighed og bevidne deres tro på, at det store forehavende, som et giftermål nu engang er, dog skal lykkes sammen med den nye partner. Kan det være en præsts opgave at nægte sin velsignelse dertil?«

Er skuffet

Den 38-årige Bent Skovhus Christensen, som de sidste tre år har været præst i Sædden Sogn, har sine rødder i Indre Mission.

Han siger til Kristeligt Dagblad, at han »ønsker et fortsat godt samarbejde« med sine kolleger og vil derfor ikke kommentere sagen yderligere. Dog lægger han ikke skjul på, at han er skuffet og ked af den måde, hans to kolleger har valgt at håndtere den på.

- Min holdning til spørgsmålet om vielse af fraskilte har de jo kendt hele tiden, tilføjer han.

Carina Hansson siger om det fremtidige samarbejde mellem de tre præster, at det er noget, hun snakker med dem om, ikke noget, der vedkommer pressen.

steens@kristeligt-dagblad.dk