Irak-resolution vedtaget i FN

Irak har fået en uge til at acceptere ny resolution, der giver FN´s våbeninspektører »øjeblikkelig, uhindret og betingelsesløs« adgang

NEW YORK: Efter otte ugers intense forhandlinger vedtog FN´s sikkerhedsråd i går enstemmigt en resolution, der kræver, at Irak »betingelsesløst« tillader våbeninspektører at vende tilbage for at kontrollere, om landet opbevarer og fremstiller masseødelæggelsesvåben.

Hvis ikke præsident Saddam Hussein vil respektere resolutionen, så vil det få »alvorlige konsekvenser«, hedder det.

Den amerikanske præsident, George W. Bush, sagde efter afstemningen, at dette er en sidste advarsel til regimet i Irak. Hvis Saddam Hussein trodser FN, så vil USA og dets allierede afvæbne Irak.

- Hans samarbejde skal ske her og nu og betingelsesløst, og hvis ikke, så vil han stå over for de værste konsekvenser, sagde Bush.

- Hvis vi skal undgå krig, så må alle nationer fortsætte med at presse Saddam Hussein til at acceptere denne resolution og at vedstå sig sine forpligtelser, fortsatte han.

Alle 15 medlemmer af FN´s sikkerhedsråd stemte for resolutionen, og generalsekretær Kofi Annan op- fordrede indtrængende Irak til at følge den »for dets folk, for verdenssikkerheden og for verdensordenens skyld«.

Resolutionen, der var fremlagt af USA og Storbritannien i fællesskab, gav Irak en uge til at acceptere betingelserne og at give løfte om at leve op til dem.

Inden for 30 dage skal Irak gøre rede for, hvilke biologiske og kemiske våben, det besidder.

Resolutionen giver FN´s våbeninspektører, der har være ude af Irak i fire år, »øjeblikkelig, uhindret og betingelsesløs« ret til at søge overalt, hvor der er mistanke om, at irakerne opbevarer eller fremstiller masseødelæggelsesvåben. Det gælder også Saddam Husseins præsidentpaladser. Hvis Irak ikke lever op til resolutionen, så trues der med »alvorlige konsekvenser«. I ligefremt sprog vil det betyde krig.

Lige til det sidste var der intense forhandlinger mellem USA, Frankrig og Rusland. Både Frankrig og Rusland havde reservationer over for USA´s ønsker om en resolution, der ville give den amerikanske regering fri bane til at føre krig mod Irak.

Men da afstemningen kom, var opbakningen i Sikkerhedsrådet fuldstændig. Også med Syriens stemme, selv om regeringen i Damaskus lige frem til afstemningen havde signaleret, at den ville undlade at stemme.

USA har det seneste halve år presset voldsomt på for at gribe ind over for Irak, og præsident Bush har ved adskillige lejligheder gjort klart, at USA sammen med Storbritannien var klar til om nødvendigt alene at angribe, afvæbne landet og at afsætte Saddam Hussein.

I en tale den 12. september i FN´s generalforsamling opfordrede præsidenten indtrængende til, at FN skrider til handling, og det var startskuddet til forhandlingerne om den nu vedtagne resolution. /ritzau/