Flertal for forskning i fosterstamceller

Et flertal i Det Etiske Råd anbefaler et ja til forskning i fosterstamceller, og politikerne hælder også til et ja

Befrugtede æg, der er blevet til overs i forbindelse med kunstig befrugtning, bliver i dag destrueret.

Men forskerne vil gerne have fingre i æggene, så de kan forske i såkaldte embryonale stamceller. Altså celler fra æg, der efter befrugtningen ikke er mere end en uge gamle.

Politikerne har hidtil tøvet med at give forskerne grønt lys, men nu siger et flertal i Det Etiske Råd, at forskerne bør få lov til at bruge stamcellerne, fordi de indeholder potentiale til at kunne helbrede mennesker for så alvorlige sygdomme som Parkinsons syge, sukkersyge og Alzheimer.

En række betingelser

- Vi er et flertal, der anbefaler forskning i stamceller fra overskydende befrugtede æg, men vi stiller en række betingelser. For mit eget vedkommende er det helt afgørende, at forskningen kommer mennesker med livstruende sygdomme til glæde. Sygdomme, som i dag ikke kan behandles effektivt, for eksempel sukkersyge, siger næstformand i Det Etiske Råd, lektor, lic.jur. Mette Hartlev.

I dag er der forespørgselsdebat om embryonale stamceller i Folketinget, og Kristeligt Folkeparti, som har rejst sagen, håber at kunne samle et flertal, der vil forbyde forskning i fosterstamceller. Samtidig ønsker partiet, at forskning i de mindre problematiske stamceller fra voksne og fra navlestrengsblod bliver fremmet.

Meget tyder dog på, at et flertal af politikerne vil læne sig op ad flertallet i Det Etiske Råd og vægte sygdomsbekæmpelse højere end at give befrugtede æg en særlig beskyttelse.

Glæde hos forskere

De danske forskere glæder sig til at få mulighed for også at forske i stamcellerne fra fosterforstadierne.

- Om de bedste stamceller kommer fra voksne og navlesnorsblod eller fra fosterforstadier, ved vi ikke. Det kan vi kun finde ud af ved også at forske i embryonale stamceller. Hvis vi får lov til det, svarer det til, at vi kan se med to øjne i stedet for et, og det er mere naturligt at kunne se med to øjne, siger Jens Zimmer Rasmussen, der er leder af Dansk Center for Stamcelleforskning og professor på Syddansk Universitet.

Han understreger, at det er vigtigt at være opmærksom på at regulere området ordentligt. Således skal par, der donerer overskydende æg til forskningen, informeres grundigt, og de laboratorier, der får tilladelse, skal have erfaring og en god kvalitet.

- Det kan vi godt håndtere i Danmark. Vi kender det allerede fra forskning i aborterede fostre, hvor der også er strenge regler og krav om informeret samtykke, siger Jens Zimmer Rasmussen.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk