Britisk ja til missilskjold

USA får lov til at bruge base i det nordøstlige England i forbindelse med det kommende missilskjold

LONDON: Storbritannien sagde i går ja til USA's anmodning om at bruge en base i det nordøstlige England som et led i de amerikanske planer om at bygge et missilskjold. Det sagde den britiske forsvarsminister, Geoff Hoon, i en meddelelse til det britiske parlament.

Allerede i januar antydede Hoon, at briterne ville sige ja til at lade USA forbedre radaranlægget på Fylingdales-basen, så det kan indgå som lyttestation i et raketskjold.

Det britiske parlament har ikke fået lejlighed til at stemme om den amerikanske anmodning, selv om dele af regeringspartiet Labour er imod tanken.

- Jeg er tilfreds med, at vi fuldt ud har været i stand til at indarbejde synspunkter fra alle interesserede parter forud for en beslutning. Jeg svarer derfor i dag USA's forsvarsminister, Donald Rumsfeld, og overdrager regeringens accept af den amerikanske forespørgsel, meddelte Hoon.

Danmark og Grønland har fået en lignende forespørgsel om opgradering af radaranlæggene på den amerikanske base i Thule.

Også den danske regering synes positivt stemt, men det dansk-grønlandske svar kommer først efter høringer og ekspertudtalelser i forårsmånederne.

Gårsdagens britiske udspil er ifølge Hoon en tilladelse til at forbedre computerudstyr, hardware såvel som software, ved Fylingdales. Der vil ikke være tale om ændringer i radarens udseende eller signalintensitet, og den vil fortsat være betjent af britisk mandskab.

Modstandere i det britiske Labour-parti mener, at et missilskjold skaber ustabilitet mellem raketmagter, og at Fylingdales kan blive et førsteangrebsmål for USA's fjender.

/ritzau/