Falsk bryllup politianmeldt

Biskop Erik Norman Svendsen mener, det er en krænkelse at tage kirken som gidsel i en happening

Tidligere på måneden blev to kvinder, hvoraf den ene var klædt ud som mand, viet i Sankt Stefans Kirke på Nørrebro i København. Det kunne lade sig gøre, fordi den ene kvinde havde brugt en mandlig bekendts cpr-nummer, og fordi sognepræst Ivan Larsen forud for brylluppet havde accepteret kun at tale med bruden.

Ivan Larsen har via sin advokat bedt politiet undersøge, om der er tale om et strafbart forhold, fordi brylluppet er foregået under falske forudsætninger og muligvis også med dokumentfalsk. »Brudgommens« begrundelse for sin happening er en protest mod ægteskabet og mod det, at homoseksuelle lader sig registrere som par for at blive en del af den borgerlige ægteskabsinstitution.

Ivan Larsen går ud fra, at den eneste grund til at Sankt Stefans Kirke blev valgt er, at den ene kvinde - bruden - bor i sognet.

- Og så var jeg altså så flink, at jeg fraveg kravet om at tale med begge, da den anden kvinde - brudgommen - bor i Aalborg.

Ivan Larsen lever selv i registreret partnerskab og kæmper for at få en kirkelig vielse for homoseksuelle, hvilket vil være et skridt længere end den gudstjenestelige markering af forholdet i folkekirken. Men han afviser argumentet om, at kvinderne har udvalgt netop ham, fordi han står for homoseksuelles ønske »om normalisering og borgerliggørelse af deres forhold«.

- Jeg synes, at det er en grov handling. Der er så mange forskellige muligheder for parforhold. Der er ingen grund til at angribe ægteskabet. Det står svagt nok i forvejen, siger han.

Biskop Erik Norman Svendsen, Københavns Stift, bakker Ivan Larsens politianmeldelse op.

- Den er i høj grad relevant. Brylluppet er foregået under falske forudsætninger. Kvinderne har ganske enkelt holdt præsten - og kirkens vielsesbemyndigelse - for nar ved at bruge kirken som ufrivillig aktør i deres egen happening, siger han.

Han mener ikke, at der findes undskyldelige omstændigheder ved brylluppet, snarere at det i sig selv ligner en tilståelse.

Udover de mulige lovovertrædelser i sagen føler biskoppen sig også krænket på kirkens vegne.

- Som kristen føler jeg mig krænket over, at kirkens vielse er blevet brugt til andet end dens mening og indhold. Det er tarveligt at misbruge et rum, som er helligt for andre.

Erik Norman Svendsen mener, at der i et demokratisk samfund er så mange muligheder for protest, at man ikke behøver træde religiøse mennesker over tæerne i forsøget på at opnå opmærsomhed.

Til spørgsmålet om, hvorvidt kvinderne ikke med brugen af kirken har sikret sig en opmærksomhed, de ikke havde kunnet forvente på anden måde, siger Erik Norman Svendsen:

- Jeg tror, at metoden har spærret for deres anliggende.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk