Krig kan drive kristne på flugt

Irak-krigen kan udvikle sig til en katastrofe for de kristne mindretal i Mellemøsten, siger palæ-stinensisk biskop

USA´s krig mod Irak får ikke kun unge palæstinensere til at protestere i gaderne i sympati for Iraks Saddam Hussein. Den anglikanske kirkes palæstinensiske biskop i

Jerusalem, Riaf abu al Assal, udtaler sig i stærke vendinger mod den amerikanske præsident, George W. Bush, og krigen mod Irak, fordi han frygter, at den vil få en »ødelæggende effekt« på de kristne mindretal i Mellemøsten.

- USA´s krig er amoralsk og kan ikke retfærdiggøres. Hvis denne krig er lig med kristendom, så er jeg nødt til at sige, farvel kristendom, siger Raif abu al Assal.

Den palæstinensiske biskop er især nervøs for de kristnes fremtid i Mellemøsten, fordi Bush og Storbritanniens premierminister, Tony Blair, efter hans opfattelse, fremstiller sig selv, som om de står i spidsen for en kristen hær.

I modsætning til Golfkrigen i 1991 er samtlige muslimske lande mod krigen i Irak, hvilket ifølge Raif abu al Assal skaber det indtryk, at det denne gang er den kristne verden, der går i krig mod den muslimske verden.

- De kristne mindretal følger denne udvikling med stor bekymring, siger biskop Raif abu al Assal.

I løbet af den 30 måneder lange intifada har omkring 2000 kristne forladt Betlehem-området, der i stadig stigende grad domineres af muslimer. Og nu spreder frygten sig for, at de omkring 600.000 kristne, der bor i Irak, vil forlade Mellemøsten på grund af krigen.

Mange kristne i Mellemøsten er ifølge den palæstinensiske biskop bange for at blive sat i ledtog med de kristne krigsførere, når krigen er overstået.

Al Assal er overbevist om, at pave Johannes Paul II´s intensive modstand mod krigen netop er forbundet med pavens frygt for den fremtid, de mellemøstlige kristne samfund går i møde.

- Bush og Blair risikerer at udrydde Mellemøstens kirkelige samfund med krigen mod Irak. Krigen har allerede voldt stor skade mod hele den kristne verden, siger al Assal.

udland@kristeligt-dagblad.dk