Fatwa mod de allierede

George W. Bush og Tony Blair er ikke længere velkomne på hellig palæstinensisk jord, fastslår Jerusalems stormufti

Jerusalems stormufti, Ekrima al Sabri, der er udnævnt af den palæstinensiske præsident, Yassir Arafat, udstedte i weekenden en fatwa direkte mod USA´s præsident, George W. Bush og Storbritanniens premierminister, Tony Blair.

I weekenden offentliggjorde Ekrima al Sabri sin fatwa, der forbyder George W. Bush og Tony Blair at betræde palæstinensisk jord.

Ekrima al Sabri, der er den øverste muslimske autoritet blandt palæstinenserne, sagde i forbindelse med fatwaens offentliggørelse, at det religiøse edikt også forbyder alle muslimer at yde enhver form for assistance til de allierede tropper.

Stormuftiens fatwa er et udtryk for den voldsomme anti-amerikanske bølge, krigen mod Irak har sat igang blandt den palæstinensiske befolkning.

Ekrima al Sabri afholdt sig, som repræsentant for Det Palæstinensiske Selvstyre, fra at opfordre til jihad, hellig krig, mod de allierede styrker. Måske fordi talrige andre palæstinensiske religiøse autoriteter allerede har opfordret til jihad.

Muftien i Ramallah, Jawal Bawatneh, der også er udnævnt af Det Palæstinensiske Selvstyre, opfordrede til jihad under fredagsbønnen.

- Amerikanerne og briterne er vantro, der dagligt udfører massakrer på irakiske kvinder og børn, sagde Jawal Bawatneh.

Hamas-bevægelsen og Islamisk Jihad har opfordret til jihad mod de allierede tropper og gentager jævnligt deres støtte til fortsættelse af irakiske selvmordsangreb.

I løbet af weekenden fandt en lang række palæstinensiske demonstrationer mod krigen sted i de palæstinensiske selvstyreområder.

I Gaza By vandrede demonstranter gennem gaderne med to kister. På den ene stod der »FN´s Sikkerhedsråd« på den anden »Den Arabiske Liga« - et udtryk for vreden over USA´s villighed til at angribe Irak uden FN´s og Den Arabiske Ligas accept.

Ekrima al Sabri sagde i lørdags, at målet med den amerikanske aggression er at stjæle irakisk jord fra det irakiske folk og ikke at befri den irakiske befolkning.

Muftiens fatwa fastslår også, at muslimer er forpligtede til at »rejse sig og modsætte sig denne aggression«.

- Krigen er designet til at tage kontrol over den irakiske olie og til at påvirke den arabiske region efter amerikanske interesser, siger Ekrima al Sabri, der ikke mener, at krigen mod Irak er legitim.

- Hvem har givet amerikanerne ret til at vogte over Irak og være den irakiske nations befriere, spørger han.