Fredsplan bombet i stå

Israel lover gengældelse mod selvmordsangreb, der kostede 20 mennesker livet

Tirsdagens selvmordsangreb mod Israel bringer fredsprocessen i Mellemøsten i fare. Angrebet kostede 20 mennesker livet, blandt dem fem amerikanere, og lemlæstede omkring 100. Den israelske regering vedtog i går at gengælde angrebet »meget hårdt«, som premierminister Ariel Sharon udtrykte det.

Hamas anser gårsdagens angreb som gengældelse for israelske soldaters drab på lederen af islamisk Jihad i byen Hebron i sidste uge. Ifølge Hamas-bevægelses talsmand, Abd Al Aziz Rantisi, har Hamas »ret til« at gengælde alle drab på palæstinensere. Også selv om der er våbenhvile.

- Selvmordsaktionen i Jerusalem er et brud på alle regler, siger Israels forsvarsminister, Shaul Mofaz.

Et israelsk gengældelsesangreb kan bringe de nuværende fredsforhandliner mellem palæstinensere og israelere i stor fare. Et angreb på Hamas kan få de islamiske organisationer til at opgive den våbenhvile, som de tidligere på sommeren valgte at indgå ensidigt efter pres fra USA, Israel og den nye palæstinensiske regering med premierminister Mahmoud Abbas i spidsen.

Foreløbig lyder vurderingerne dog, at fredsprocessen, der lige nu er gået i stå, på længere sigt kan opretholdes.

- Israel vil forsøge at gengælde selvmordsangrebet uden at forpurre de nuværende forhandlinger med palæstinenserne, men nogle israelske ministre har allerede forlangt et »følelsesladet« modangreb, siger den israelske politiske analytiker, Oded Granot, med henvisning til, at ikke alle i Israels regering ønsker en begrænset gengældelsesaktion.

Mens fordømmelserne af angrebet i går strømmede ind fra blandt andre pave Johannes Paul II, den amerikanske præsident, George W. Bush, og Danmarks udenrigsminister, Per Stig Møller, samlede Mahmoud Abbas et nødkabinet, der skal beslutte, hvordan Det Palæstinensiske Selvstyre skal slå ned på de militante organisationer bag selvmordsbomberne.

Kilder i det amerikanske udenrigsministerium siger til nyhedsbureauet AP, at bombeangrebet ikke i første omgang vil ødelægge fredsprocessen, men at der nu fra amerikansk og britisk side vil blive lagt mere pres på Mahmoud Abbas for at få ham til at øge bestræbelserne på at stoppe selvmordsaktionerne.

- Det vigtigste, vi kan gøre, er at være rolige, og så finde dem, som tror, at mord er den bedste tilgang til de meget svære problemer i Mellemøsten, siger George W. Bush ifølge AP.

udland@kristeligt-dagblad.dk