De radikale kræver klare mål for udledning af kvælstof

De radikale ønsker EU's mange støtteordninger omlagt

De radikale vil have fjernet mængden af overskydende fosfor i dansk landbrug. Og så skal den kommende Vandmiljøplan III have en klar målsætning om at begrænse udslippet af kvælstof til naturen.

Det sagde den radikale miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen, da hun i går var til »sonderingsmøde« hos miljøminister Hans Christian Schmidt (V). Partiet har endnu ikke lagt sig fast på, om det vil kræve en afgift på kvælstof for at begrænse udledningen - og dermed mindske opblomstringen af alger, iltsvind og fiskedød.

- Det er for tidligt at gøre. Jeg håber, at regeringen vil komme med et udspil, siger Elsebeth Gerner Nielsen.

På den radikale ønskeseddel står en handlingsplan, som sikrer, at der på langt sigt kun er økologisk landbrug i vandindvindingsområder. Det vil også løse et problem med sprøjtemidler.

- Vi lægger også vægt på, at EU's mange forskellige støtteordninger omlægges, så de 8-10 milliarder kroner årligt anvendes til at sikre så meget natur som muligt. Og vi finder det hensigtsmæssigt at se Vandmiljøplan III som en del af en samlet naturplan for Danmark, siger Elsebeth Gerner.

I dag er omkring 15 procent af Danmark udlagt til natur - mellem 2025 og 2030 skulle arealet gerne være fordoblet, anfører den radikale miljøordfører.

/ritzau/