Jehovas Vidner i vækst i Polen

Den romersk- katolske kirke i Polen oplever tilbagegang, mens Jehovas Vidner og Syvendedagsadventisterne er i vækst

Af Jonathan Luxmoore

Jehovas Vidner er på fremmarch i Polen, mens den dominerende romersk-katolske kirke i landet oplever medlemstilbagegang. Det viser de nyeste tal fra landets statistiske kontor.

Tallene viser, at 124.300 polakker nu er medlemmer af Jehovas Vidner. Til sammenligning har den største protestantiske kirke i Polen, den evangeliske augsburgkirke, 79.000 medlemmer, mens de to små katolske kirker, Mariakirken og De Polske Katolikker, der begge brød med den romersk-katolske kirke i det 19. århundrede, har henholdsvis 24.100 og 21.900 medlemmer.

Men biskop i Gdansk Zygmunt Pawlowicz, der er fremtrædende medlem af den katolske kirkes religiøse dialogskommission, mener ikke, det giver megen mening at sammeligne de forskellige religiøse gruppers medlemstal. Selv om statistikkerne taler sandt om Jehovas Vidner, »så er vidnerne en typisk sekt, som intet har til fælles med kristendom«, siger Zygmunt Pawlowicz.

Tvivl om tal

Jehovas Vidner blev grunlagt i 1872 af Charles Taze Russel. Der skønnes, at være omkring seks millioner medlemmer på verdensplan, og vidnerne nægter blandt andet at bære våben, hylde flaget, ligegyldigt hvilket land det repræsenterer, og deltage i offentlig, sekulær administration.

»At opstille dem ved siden af katolske, lutheranske eller ortodokse kirker giver ikke mening,«, siger Zygmunt Pawlowicz til nyhedsbureauet ENI.

»Jehovas Vidner bryster sig af at have stor indflydelse her i landet og af at have en årlig vækst på to procent, men vore egne undersøgelser peger nu på, at tallene ikke helt holder«, siger biskoppen.

Tallene, som blev offentliggjort den 4. februar, viser også, at Syvendedagsadventisterne er i stor vækst og nu har 9500 medlemmer i Polen.

To protestantiske kirker med mange år på bagen i Polen, nemlig Metodistkirken og den reformerte kirke, har kun henholdsvis 4400 og 3600 medlemmer, hvilket endda er færre end landets Muslimske Union med 5100 medlemmer.

Alt i alt har Polen omkring 160 registrerede religiøse samfund, hvoraf 70 har et kristent tilhørsforhold.

Af rapporten fra Polens Statistik fremgår det også, at den romersk-katolske kirke uden sammenligning er den suverænt største kirke i landet. Den tæller flere end 10.000 sogne, der i alt er arbejdsplads for 28.000 præster, der er hyrder for i alt 34,4 millioner sognebørn. Men tallene viser også, at katolikkernes andel af befolkningen siden 1990 er faldet fra 95 til 90 procent af Polens befolkning. Polen har 38,6 millioner indbyggere.

Oversat af Palle Weis