Gravide misbrugere skal tvinges i behandling

Det er uacceptabelt, at så mange børn fødes med skader, fordi mødrene har et misbrug under svangerskabet

Af Karin Dahl Hansen

Gravide kvinder med misbrugs-problemer bør tvangsbehandles, så deres børn ikke fødes med skader som følge af mødrenes misbrug, og det skal være muligt efterfølgende at bortadoptere barnet, også selvom moderen er imod.

- Forældrene får gang på gang nye chancer, men jeg håber, at man efterhånden får øjnene op for, at hvis man vil hjælpe de her meget udsatte børn radikalt, må man gå radikalt til værks, siger overlæge May Olofsson, der i en menneskealder har arbejdet med gravide alkohol- og stofmisbrugere og deres børn på Hvidovre Hospital.

I går slog formanden for Børns Vilkår, psykolog John Halse, til lyd for mere tvang over for forældrene af hensyn til børnene. Han mener, at loven bør skærpes, så de gravide misbrugere får et valg mellem at lade sig afgifte og behandle på en lukket institution eller få en abort.

- Det er moralsk forkasteligt, at man ikke har turdet tage en ordentlig politisk diskussion om det ufødte barns rettigheder. I dag kan vi stort set stå på fødeafdelingen og se et barn blive født med alkoholskader, der giver hjerneskader for resten af livet. Og i samme øjeblik navlestrengen er blevet skåret over, tvangsfjernes barnet. Det er jo jammerligt, siger John Halse, til Weekendavisen.

May Olofsson er modstander af tvangsabort, men hun vil meget gerne have lov til at lukke de gravide misbrugere inde og afgifte dem, muligheder der allerede findes i Norge og Sverige.

-Vi må indse, at det, vi hidtil har gjort, ikke virker. Jeg synes, det ville være en rigtig god idé at gøre som i Norge, hvor man har mulighed for at tvangsadoptere børnene. Der er det sådan, at hvis barnet i to år har været anbragt i en plejefamilie, uden at de biologiske forældre har haft nogen væsentlig forbedring, så kan plejen ændres til en egentlig adoption. Det betyder, at barnet ved, at her skal det tilbringe hele sin barndom, og at det ikke længere skal leve med den evige trussel om måske at blive revet op med rode og sendt hjem. Samtidig er der mulighed for at opretholde forbindelsen til de biologiske forældre, siger May Olofsson.

Også formanden for socialudvalget i Kommunernes Landsforening og borgmester i Horsens, Vagn Ry Nielsen (S), er parat til at bruge mere tvang:

- Vi er jo ikke et tvangssamfund. Det er typisk dansk, at vi hellere vil prøve med det gode. Men vi ved, at der er misbrugsfamilier, der ikke kan magte børnene. Derfor kan jeg godt tilslutte mig tanken om en tvangsbehandling. Det er en god form for ansvarliggørelse af forældrene. Alternativet er jo, at man må fjerne børnene, siger han til Weekendavisen.

For nylig foreslog den lille vestsjællandske kommune Hvidebæk at bruge tvangssterilisation, tvangsantabus og tvangsadoption over for misbrugere, der ikke ellers kan nås. Særligt forslaget om tvangssterilisation blev klart afvist af politiskerne på Christiansborg, men formanden for socialudvalget, Tove Videbæk fra Kristendemokraterne, er positiv over for May Olofssons forslag om med tvang at tilbageholde gravide misbrugere, som frivilligt har indvilget i at lade sig afgifte, men som alligevel falder fra. Derimod afviser hun skarpt tvangsabort og mener, at man i stedet bør overveje adoption ved tvang som i Norge.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk