Musiknyt

$SUBT_ON$Filmmusik-pris

European Film Academy har indstiftet en priskategori til bedste europæiske komponist. Det er da på tide i betragtning af, at lydsiden af en filmproduktion har en meget stor indflydelse på resultatet. Prisen, som vil blive givet til komponisten bag årets bedste filmmusik, bliver uddelt for første gang under dette års European Film Awards, der finder sted i Barcelona til december. Den uddeles i samarbejde med World Sound Track Academy. Sammen vil de nedsætte en komite til varetagelse af nomineringerne i den nye musikkategori. Vinderen vil blive valgt af European Film Academy's medlemmer.

$SUBT_ON$Næsten en opera

Radiosymfoniorkestret, Holland House og Netværk for Musikteater opfører fra den 5. til den 11. juni den amerikanske komponist Morton Feldmanns »Neither« fra 1977 i Radiohusets Koncertsal. Værket er det tætteste, Morton Feldmann og forfatteren Samuel Beckett kom på at lave en opera. Den finske sopran Anu Komsi er eneste agerende på scenen. En anden finne, dirigenten Susanna Mälkki, står for den musikalske ledelse. Som optakt til opførelsen er der i samarbejde med Københavns Universitet arrangeret et symposium under titlen »Neither - hverken eller, eller både og: en opera?« Det finder sted i Radiohusets Relief Foyer den 26. maj kl. 13-16.

$SUBT_ON$Diamant ensemble

Det Kongelige Biblioteks koncertsal i Diamanten har fået et fint husensemble, der består af fem blæsere og fem strygere. Økonomisk og praktisk er arrangementet kommet i stand med hjælp fra den højteknologiske sponsor Siemens, DR Klassisk og Det Kongelige Bibliotek. Den musikalske ankermand bag Diamant-Ensemblet er oboisten Max Artved, der bl.a. er medlem af Radiosymfoniorkestrets Blæserkvintet. For et par år siden havde denne kvintet et par koncerter i Diamanten sammen med fem inviterede strygere. Dette blev baggrunden for det nye ensemble, der består af i alt 10 solospillere fra Radiosymfoniorkestret og Det Kongelige Kapel. Det er hensigten, at Diamant-Ensemblet skal give seks koncerter om året i Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek. Den første koncert med ensemblet finder sted i morgen kl. 20.

$SUBT_ON$Orgelfestival

I perioden 25. juni til 10. september kan man hver fredag kl. 16.30 høre gratis orgelkoncerter i Helligåndskirken, der ligger på Strøget i det indre København. Kirkens store og fine romantisk-symfoniske orgel på 75 stemmer fra 1879 danner basis for Helligåndskirkens Internationale Orgelfestival. Blandt de optrædende musikere finder man en række kendte danske og udenlandske navne. Flemming Dreisig indleder festivalen den 25. juni.

kultur@kristeligt-dagblad.dk