Nadverstrid på kirkedage

Det fælleskirkelige faldt på gulvet ved afslutningen på Danske Kirkedage i Roskilde

1200 mennesker havde købt billetter til Danske Kirkedage, hvilket var mindre end halvdelen af de 3000 besøgende, som arrangørerne havde forventet. Det halvdårlige vejr taget i betragtning var arrangørerne dog godt tilfredse med deltagerantallet.
1200 mennesker havde købt billetter til Danske Kirkedage, hvilket var mindre end halvdelen af de 3000 besøgende, som arrangørerne havde forventet. Det halvdårlige vejr taget i betragtning var arrangørerne dog godt tilfredse med deltagerantallet.

Der kom mislyde i den fælleskirkelige melodi, da weekendens Danske Kirkedage i går sluttede med festgudstjeneste i Roskilde Domkirke med 1300 deltagere og prædiken af Johannes Møllehave. Den katolske kirke valgte at boykotte gudstjenesten for at undgå at komme til at fejre nadver under samme tag som de andre kirker.

Den katolske kirke anerkender ikke nadveren i de protestantiske kirker, men efter måneders forhandlinger var man nået frem til et kompromis ved søndagens festgudstjeneste, som markerede et gennembrud for økumenisk samarbejde. Det gik ud på, at alle var fælles om den såkaldte indstiftelse af nadveren, hvorefter katolikker og protestanter kunne få uddelt brød og vin to forskellige steder i domkirken.

Men under et døgn før åbningen af Danske Kirkedage annullerede katolikkernes biskop, Czeslaw Kozon, ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger pludselig aftalen, som var forhandlet hjem af hans højre hånd, generalvikar Lars Messerschmidt.

- Jeg fik først kendskab til aftalen her til allersidst, og efter min mening er det uheldigt at være sammen under ordets tjeneste og så gå fra hinanden under nadvertjenesten. Det vil på en kedelig måde udstille adskillelsen mellem vore kirker, siger Kozon, som deltog i kirkedagene, men helt valgte at udeblive fra festgudstjenesten ligesom de øvrige katolske præster.

På spørgsmålet om det ikke er en endnu større udstilling af uenighederne, svarer han:

- Det kan godt ærgre mig, men der har været alt for lidt kommunikation i planlægningen af disse kirkedage, som i øvrigt har været langt mere folkekirkeligt orienteret end tidligere kirkedage.

Roskildes domprovst, Jens Arendt, ledte festgudstjenesten i går, og han forstår ikke den katolske biskop.

- Det er skuffende, at der, hvor vi virkelig skulle kunne mødes ved en fælleskirkelige gudstjeneste, kan det pludselig ikke lade sig gøre. Jeg synes, det er for dårligt, for vi var jo blevet enige om en model, hvor vi kunne følges ad så langt som muligt, siger Jens Arendt, som dog gerne vil holde gang i dialogen med den katolske kirke.

- Dette her kaster ikke grus i det økumeniske maskineri, men det er sørgeligt, at der stadig opstår den slags episoder, siger han.

Danske Kirkedage afviklede

i lørdags en såkaldte kristendomsmesse med over 100 forskellige

tilbud fra salmesang af Anne

Dorte Michelsen over debat om

folkekirkens fremtid til pilgrimsvandring for småbørn.

1200 mennesker havde købt billetter til årets kirkedage, hvilket var mindre end halvdelen af de 3000 besøgende, som arrangørerne havde forventet. Men kirkedagens formand, biskop Jan Lindhardt, siger, at der var mange på besøg uden at betale, og at det bringer tallet højere op.

- Samlet set ligger det lidt i underkanten af det, vi havde forventet, men når vejret nu var dårligt, synes jeg faktisk, deltagerantallet er ret godt. Selvfølgelig ville jeg gerne, vi kunne nå op på Roskildefestivalens størrelse, men det varer nok lidt endnu, siger han.

Det ligger nu fast, at de næste kirkedage kommer til at foregå i Haderslev i 2007 med biskop Niels Henrik Arendt i spidsen.

kiil@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro