Børn i kø til kristne friskoler

Selv friskoler, der underviser efter omstridt kristent undervisningssystem, har fremgang

Kristne friskoler er så populære, at ventelisterne til skolerne vokser i disse år.

Det viser en rundringning til flere kristne friskoler, og ifølge Foreningen af Kristne Friskoler har skolerne fået tilsammen godt 1000 flere elever end for seks år siden - eller en fremgang på godt 20 procent. Sidste år havde de ialt 35 kristne friskoler 5411 elever. Samtidig er der ikke opført flere skoler, så antallet af forældre på ventelister er støt stigende, især øst for Storebælt.

- Der er nok børn på venteliste til at opføre en skole med omkring 200 elever øst for Storebælt. Populariteten er positiv, men det kan være et problem for bredden på skolerne, for det er de mest velfungerende forældre, der er hurtige til at skrive sig op til skolen, siger sekretariatsleder i Foreningen af Kristne Friskoler, Anne Marie Poulsen.

I dag starter 20 elever i børnehaveklassen på Markusskolen i Esbjerg, men over 50 andre står på venteliste. Samme tendens gør sig gældende på friskoler i andre større byer og i København.

- Sidste år udvidede vi med 900 kvadratmeter, men allerede i år er pladsen for trang. Vi har ventelister til de fleste klassetrin, og forældre skal skrive deres barn op til skolen inden for dets første leveår for at vide sig sikre på at få en plads, siger skoleleder ved Markusskolen Henning Høggild. På Markusskolen er man opmærksom på, om skolen vil ændre karakter på grund af den øgede efterspørgsel og fortrænge de mere socialt svage elever.

- Vi ønsker ikke, at det udvikler sig til en eliteskole, men hvordan vi løser det problem, det har jeg ikke noget svar på, siger Henning Høggild, der overvejer muligheden af at holde et par pladser åbne på hvert klassetrin for elever med sociale problemer.

Heller ikke debatten hen over sommeren om en lille gruppe kristne friskolers brug af det omdiskuterede kristne undervisningssystem, ACE, har tilsyneladende afskrækket forældrene. På Gideonskolen i Vallensbæk, hvor ACE indgår i undervisningen, starter 140 elever efter sommerferien, og 75 elever står på venteliste.

Selv om folkeskolen oplever stærkt stigende elevtal, taber de kommunale skoler i disse år terræn til de frie grundskoler, som omfatter privatskoler, friskoler, realskoler og lilleskoler. Ifølge formand for de Frie Grundskolers Fællesråd, Per Kristensen, har de kristne friskoler den største procent-vise fremgang.

- Jeg tror, at skoler, der er funderet i et bestemt livssyn, har noget at byde på, og det har forældrene fået øjnene op for, siger han.

Lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet Ulla Ambrosius Madsen ser de kristne friskolers voksende popularitet som et udtryk for, at flere prioriterer en skole med et fast værdi-grundlag.

-Flere forældre søger en skole, som kan give indhold og sætte tilværelsen i et nyt perspektiv. I forhold til den rodløshed, der kan præge hverdagen, er de kristne skoler et godt svar for nogle, siger Ulla Ambrosius Madsen, der i 2003 offentliggjorde et forskningsprojekt om den stigende interesse for efterskolerne. En af konklusionerne var, at forældre og børn først og fremmest valgte kristne efterskoler på grund af deres tydelige værdigrundlag.

bindslev@kristeligt-dagblad.dk

soendergaard@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere om

skolestart under Danmkar