Kort sagt

Tungen lige

i munden

Bent Christensen

pastor og dr.theol., Fuglsevej 5, Holeby

Her efter pavens begravelse må vi i den evangelisk-lu-therske afdeling af Kirken holde tungen lige i munden. Over for romerkirkens åbenbare og store fejl må vi naturligvis fastholde den lutherske reformations afgørende landvindinger.

Men vi må ikke hengive os til en gold og negativ vulgærprotestantisme. Når evangeliet på Luthers tid fandtes i romerkirken, gør det det også i dag. Vi må anerkende katolikkerne som vore medkristne, vore brødre og søstre i Herren. Og vi må omgås dem, fejre gudstjeneste sammen med dem og diskutere teologi med dem og så ellers se, hvad der sker.

Det manglende nadverfællesskab er en skandale. Vi fra vor side kunne selvfølgelig godt sige, at vi ikke vil deltage i en nadverfejring, der i den grad er præget af messeoffertanken, men vi må – også i den henseende – sætte "det økumeniske filter" på og sige, at det er Herrens nadver, og at det "overruler" de dårlige ting, man hos dem har fundet på.

Og så må vi tålmodigt vente.

Vi kan lære af hinanden. Hvad kirke- og gudstjenesteforståelsen angår, hvad traditionen angår, har katolikkerne nogle ting, vi har fået smidt ud med badevandet, men hvad evangeliet og friheden angår, har vi nogle ting, de bør tage til sig. Lad mig rent ud sige det på den måde, at vi selvfølgelig godt ved, de ønsker os "tilbage til Rom", og at de må vide, at vi ønsker landvindingerne i den lutherske reformation udbredt hos dem. På det grundlag må vi fortsætte vort fælles liv som dele af den Jesu Kristi kirke, som pr. definition er én.

Sådan cirka

Tage Kjeldsen

Amagerfælledvej 6, 2. sal, København S

I de 4. maj-mindehøjtideligheder jeg gennem årene har deltaget i, har jeg ikke en eneste gang oplevet, at en

taler har hævdet, at et fler-

tal af den danske befolk-ning deltog aktivt i modstandsbevægelsen.

I modsætning hertil har Kristeligt Dagblads lederskribent ifølge lederen af 6. april mødt folk, der har påstået, at sådan cirka fem millioner danskere var aktive modstandsfolk. Jeg håber, at lederskribenten har gjort de pågældende misinformanter opmærksomme på, at der under besættelsen kun var fire millioner indbyggere i Danmark.