Kort nyt om kirke og tro

Præst laver undersøgelse

REERSLEV/BUERUP Sognepræst Dorte Thomsen sætter nu gang i en brugerundersøgelse i Reerslev og Buerup Sogne. Hun vil danne sig et overblik over, hvilke typer gudstjenester kirkegængerne efterspørger. Det skriver Kalundborg Folkeblad. Hun mener, at kirken er menigheden, og derfor skal kirken imødekomme menighedens ønsker. Sidste år havde sognepræsten succes med at invitere gæsteprædikanter. Allerede nu har en gæst sagt ja til at prædike i Reerslev. Det er kirkeminister Bertel Haarder (V), men på grund af en meget fyldt kalender, vil han først betræde prædikestolen den 15. januar 2006.

Kirker udgiver cd med orgelmusik

FREDERICIA Til september kommer der et nyt tilbud til cd-hylden: Kirkerne i Fredericia udgiver en cd med en del af det orgelmusik, som bliver repræsenteret ved en række sommerkoncerter i Fredericia. Musikken bliver leveret fra både danske og norske hænder, ligesom den vil blive spillet på en flere restaurerede orgler. Derfor er det en væsentlig fornyelse i forhold til 1995, da de fredericianske kirker sidst udgav en cd, siger organist Niels Erik Aggesen til Fredericia Dagblad.

Ny konfir-mandstue

NØRRE ØRSLEV I 13 år har sognepræst Tom Friis levet i en banegård. Hans kontor ligger i et værelse, som hans kone og tre børn skal igennem, når de skal ud og ind af huset. Det fortæller Lolland-Falsters Folketidende. Det bliver der nu lavet om på, fordi håndværkere har nu taget første spadestik til en ny konfirmandstue med tilhørende kontor til præsten. Konfirmandstuen skal ligge op ad præsteboligen med direkte adgang til huset og med selvstændig indgang.

Kirken vil samle singler

ÅRHUS Singlelivet er kommet i fokus i Århus. I sognet omkring Møllevangskirken er 52,3 procent af husstandene beboet af singler, og det har fået den lokale sognepræst Anna Marie Erbs til tage emnet op i det seneste kirkeblad. Reaktionen blandt sognebørnene udeblev ikke: Flere singler henvendte sig med ideer til, hvordan singlerne kunne nyde hinandens selskab. Alle interesserede singler er derfor blevet inviteret til et møde i Møllevangskirken, og her blev det diskuteret, om for eksempel en fælles mad-ordning skulle sættes i gang på sognegården. Det skriver JP Århus.

Vikingerester under kirke

ÅRHUS For fjerde gang er arkæologerne taget i arbejdstøjet for at lede efter arkæologiske rester under Lisbjerg Kirke. Lisbjerg var i vikingetiden et magtcenter i området, og derfor regner museumsinspektør på Moesgård Jens Jeppesen, der leder udgravningen, med at finde flere arkæologiske spor. Til JP Århus siger han, at man forhåbentligt vil finde en hel vikingehal under Lisbjerg Kirke. Ved tidligere udgravninger under kirken har man både fundet rester fra en trækirke, der var hundrede år ældre end en stenkirke, som man ligeledes har fundet spor fra. De arkæologiske spor kan for tiden opleves på vikingeudstillingen på Moesgård "Vikingernes Aros".

Livstruende kirkeklokke

NR. VIUM Graver Pauline Carlsen må ikke længere ringe med klokken i Nr. Vium Kirke. Årsagen er, at kirkens byggesagkyndige ikke vil garantere for hendes sikkerhed, fordi klokkestablens træværk, som klokken hænger i, er pilråddent og ikke tåler klokkens svingninger. Derfor må den lokale menighed undvære den normale kimen fra klokken, der stammer fra 1329, skriver Ringkjøbing Amts Dagblad. I stedet bruger Pauline Carlsen et lejet klokkeværk, indtil kirken får anskaffet sig et automatisk ringeapparat, der skal afløse middelalderklokken.