Ideologisk valg hos Kristendemokraterne

Tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk vil også være formand for Kristendemokraterne. Ingen af de nu tre kandidater vil dog kunne bringe partiet i Folketinget, vurderer samfundsforsker

De politiske fløje hos Kristendemokraterne har nu fået hver sin kandidat til formandsvalget i oktober. I går meddelte forhenværende folketingsmedlem Tove Videbæk, at hun også stiller op. Dermed er der lagt op til reel kamp på ideologi, når hun skal konkurrere med to af sine tidligere kolleger i Folketinget; Bodil Kornbek, der står længst til venstre i partiet, og Mogens Nørgaard Pedersen, der ligger tættere på midten.

Tove Videbæk, der regnes for den klart mest borgerlige af de tre, har følt sig presset til at stille op efter at have fået utallige opfordringer.

– Vi har brug for en fast hånd, der kan samle partiet og udlægge en klar, politisk profil. Der mener jeg, at min store erfaring er en fordel. Vores politik skal reformuleres, så den bliver mere nutidig, og så vi igen kan få opbakning til at kæmpe for de kristne værdier på områder som familien, ægteskabet, bioetikken og de udsatte, siger Tove Videbæk.

Trods den åbenlyse politiske uenighed byder Bodil Kornbek konkurrencen velkommen.

– Det viser bare, at iveren efter at komme tilbage i folketingssalen er stor. Men det er da ingen hemmelighed, at vi vil lægge hver vores linie for partiet. Tove vil videreføre den dagsorden, vi har haft i mange år, hvor jeg i højere grad vil sætte fokus på de aktuelle, politiske udfordringer for samfundet. Det vil sige globaliseringen, velfærden og integrationen, siger Bodil Kornbek.

Den nye formand skal vælges på Kristendemokraternes landsmøde i slutningen af oktober. Ligegyldigt hvem af de tre opstillede, der får posten, vil det dog næppe lykkes dem at få partiet valgt ind i Folketinget, vurderer lektor og samfundsforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen.

– Havde de haft evnerne til det, var de blevet bragt på banen noget før. De vil få det samme problem som deres forgænger, og som Jann Sjursen også endte med at få: De kan ikke klart formulere partiets eksistensberettigelse. Hvad er det for et projekt, Kristendemokraterne kan præsentere, som ikke allerede er dækket ind af andre partier?, spørger han og henviser til, at partiet netop opstod som protestparti og overlevede ved at køre på enkeltsager.

I dag er partiet splittet imellem venstrefløjen, der gerne vil være et moderne familieparti bygget på personligt engagement, og en højrefløj, hvor den moralske forpligtelse er toneangivende, mener Johannes Andersen.

– Det kan derfor få stor betydning for partiets linjFe, hvilken af kandidaterne der bliver valgt. Men de vil alle lide under, at partiet for længe har været for pæne i tøjet. Der er ikke meget protest tilbage og heller ikke en klar sag. Og inden der kommer det, vil det være ligegyldigt, hvem de sætter i spidsen, siger han.

Yderligere kandidater til formandsposten kan melde sig frem til den 15. september.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk