Hindbærsag igen op i Folketinget

Enhedslisten og DF vil have nye svar fra forbrugerministeren

Sagerne om to partier hindbær fra Polen, der var inficeret med en virus, og som siden maj i år har givet flere end 1000 danskere roskildesyge og været medvirkende årsag til mindst fem dødsfald, rejser tvivl ved, om kontrollen med importerede fødevarer er tilstrækkelig god herhjemme, mener Enhedslisten.

Partiets fødevareordfører, Per Clausen, har rejst spørgsmålet om kvaliteten af kontrollen over for forbrugerminister Lars Barfoed (K). Han skal også svare på, om de danske fødevaremyndigheder var hurtige nok til at gribe ind, da de første sygdomstilfælde blev konstateret, og til at informere de øvrige EU-lande om de forurenede polske hindbær.

Ifølge Politiken søndag kalder direktøren i den europæiske forbrugerorganisation BEUC, Jim Murray, det for meget usædvanligt, at de danske myndigheder i flere måneder ikke kunne sørge for, at hindbærrene blev trukket tilbage.

Blandt andet Murrays udtalelse får desuden Dansk Folkepartis fødevareordfører, Martin Henriksen, til at kræve, at Lars Barfoed placerer et klart ansvar i sagen.

Selv afviser Barfoed, at der kan sættes en finger på myndighedernes behandling af sagen. Han vil dog på baggrund af den fornyede omtale bede Fødevarestyrelsen om en orientering om, hvorfor der gik ni dage fra det første sygdomstilfælde, til EU fik besked.

/ritzau/