Danmarks store balladesanger

Som musiker har Kim Larsen skabt sin helt personlige stil med afsæt i viser, folkemusik, pop og rock. I morgen fylder den folkekære sanger 60 år

Kim Larsens showbusiness er med årene vokset til en millionforretning. En del af formuen er lagt i Cirkus Himmelblå Fonden, der giver bidrag til forskelligt socialt hjælpearbejde.  -- Foto: Scanpix.
Kim Larsens showbusiness er med årene vokset til en millionforretning. En del af formuen er lagt i Cirkus Himmelblå Fonden, der giver bidrag til forskelligt socialt hjælpearbejde. -- Foto: Scanpix.

Der er mange fascinerende paradokser ved mennesket og kunstneren Kim Larsen. Et af dem er, at denne højt værdsatte, skødesløse gadedreng og popsanger i morgen fylder 60 år. Som musiker har Kim Larsen skabt sin helt personlige stil med afsæt i viser, folkemusik, pop og rock. Hans sans for iørefaldende melodier og mundrette tekster har herhjemme gjort ham til noget af en national-skjald. I den henseende er han nærmest blevet arvtager til Poul Henningsen og Osvald Helmuth.

Kim Larsen var 14 år gammel, da han blev bidt af rock'n'roll musikken. Han øvede sig på guitar og lyttede intenst til Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis og Cliff Richard. Efter endt studentereksamen fra Nørre Gymnasium uddannede han sig til skolelærer, men musikken havde allerede så stærkt tag i ham, at Kim Larsen fra 1968 ernærede sig som visesanger og folkemusiker. Kort tid efter blev han sanger i rockbandet Gasolin, og sammen skabte de sig nogle forrygende succeser med udgangspunkt i hippiemiljøet omkring Sofiegården på Christianshavn i København.

Med deres rå stil og Kim Larsens store mund og rustne mæle blev gruppen næsten det danske svar på Rolling Stones. Fra den tid stammer plader med kendte sange som "Langebro", "Masser af succes" og "Kvinde min".

Gasolin blev opløst i 1978, men Kim Larsen var allerede da begyndt at køre sololøb, hvilket ikke skete uden gnidninger med de andre medlemmer af Gasolin. Hans første solo lp, "Værsgo", blev med sin charmerende blanding af folkemusik og københavnsk gårdsangertradition et hit, der gjorde sangeren til dansk folkeeje. Blandt hans mange sange er også opsigtsvækkende og stemningsfulde fortolkninger af gamle danske sange, for eksempel Poul Schierbecks melodi til "Det er i dag et Vejr" og Ingemanns smukke salme "Dejlig er Jorden" sunget på ærkekøbenhavnsk.

I mange år var Kim Larsens dilemma, at han på den ene side havde et stort stampublikum i Danmark, på den anden side havde enorme ambitioner om at bryde igennem i USA. Bestræbelserne resulterede også i nogle ophold derovre samt nogle pladeudgivelser. Kim Larsens amerikanske plader, der til dels blev lavet sammen med Gasolin, faldt dog ikke i god jord hos pressen og hos publikum.

Til gengæld blev han modtaget med åbne arme herhjemme, da han igen gav sig i kast med egentlige danske produktioner. Pladen "Midt om natten", der også blev til en spillefilm i samarbejde med Erik Clausen, solgtes på kort tid i over en halv million eksemplarer. Pladerne "Forklædt som voksen", lavet sammen med Peter Ingemann, og "Hvem kan sige nej til en engel" skabt i samarbejde med makkerparret Rugsted & Kreutzfeldt, vakte også stor begejstring.

Kim Larsens showbusiness er med årene vokset til en millionforretning. Efter samarbejdet med Erik Clausen og Peter Ingemann blev en del af formuen lagt i Cirkus Himmelblå Fonden, der giver bidrag til forskelligt socialt hjælpearbejde. Kim Larsen indspillede sangen "Det er en kold tid" på Christianiapladen i 1976, og han har lavet sange til børnepladerne "Åh Abe" og "Pa-papegøje", men han vil ikke være reklamesøjle for firmaer eller lade sig omklamre af politiske partier. Heller ikke æresbevisninger er han meget for. Han sagde for eksempel nej til at modtage LO's Kulturpris, da han fik den tilbudt.

Kim Larsen har evnen til at være helt sig selv og samtidig skrive sange, der passer til de fleste. Sin utilpassede attitude giver han ikke slip på, den synes tværtimod at være en del af hans kunstneriske brændstof. De sidste ti år har han boet i Odense med sin nye kone og barn. Her har han samlet sig et nyt, lokalt band, "Kjukken", med hvem han blandt andet har indspillet serien "Sange fra glemmebogen". Anden del af denne glemmebogstrilogi indeholdt sange til jul og nytår, som op mod sidste jul solgtes i over 100.000 eksemplarer. I år drager Kim Larsen & Kjukken på Danmarksturné i november og december. På programmet står de førnævnte julesange samt numre fra Kim Larsens store bagkatalog.

kultur@kristeligt-dagblad.dk