EU slår ned på momsfri vokslys

Som eneste EU-land fritager Spanien kirken for at betale moms på lys, altre og jord til nye kirker. Men det strider imod EU-lov, siger Kommissionen, der giver landet to måneder til at rette ind

EU's indre marked gælder også for kirken.

Det er budskabet fra EU-kommissionen i et netop udsendt advarselsbrev til den spanske regering. I brevet slår Kommissionen fast, at det ikke går at undtage den katolske kirke for moms på visse varer, som det ellers er praksis i Spanien.

De ting, som den spanske kirke slipper for at betale moms af, omfatter blandt andet lys, skriftestole, altre og land til at bygge nye kirker på, mens ting som for eksempel computere og telefoner bliver beskattet.

Spanien afviser dog, at landet gør noget galt og påpeger, at aftalen om momsfritagelse, der er lavet mellem Spanien og Vatikanet, går tilbage til 1979. I og med at det er en aftale med et tredjeland, altså et land uden for EU, og aftalen er lavet før 1986, hvor Spanien kom med i EU, så er undtagelsen i orden, siger en talsmand for det spanske økonomiministerium, der har udtalt til de spanske nyhedsbureauer, at "det ikke er en sag for Bruxelles".

Men den går ikke ifølge Kommissionen.

– Moms er en skat, der er harmoniseret på EU-niveau for at sikre, at varer og forskellige serviceydelser frit kan bevæge sig i det indre marked. Skatten er tænkt som en neutral skat på forbrug, som skal gælde, uanset hvem der modtager varerne, lyder det i en presse-meddelelse fra Kommissionen.

Den fastslår, at medlemslandene skal følge alle love – også dem der er lavet, før man kom med i unionen.

– At tillade ét land at se bort fra reglerne i et specielt tilfælde vil være uretfærdigt over for andre medlemslande, der kunne ønske at gøre noget tilsvarende i andre tilfælde, siger Kommissionen.

Institutionen sætter da også hårdt mod hårdt og siger i sit brev til den spanske regering, at Spanien vil blive slæbt for EF-domstolen, hvis den ikke svarer tilfredsstillende inden for to måneder.

Ligesom i Danmark finansieres den spanske kirke over en frivillig kirkeskat, der i Spanien udgør 0,52 procent. Siden 1989 har kirkeskatten imidlertid ikke været tilstrækkelig, og staten har derfor betalt den resterende sum. Ifølge den pro-kirkelige spanske avis ABC skulle kirken i 2003 have modtaget omkring 794 millioner kroner fra skatteborgerne og 246 millioner kroner fra staten.

På trods af at kirken nu ser ud til at miste en betydelig sum, ser den dog mere pragmatisk på problematikken end den spanske regering.

– Hvis det er nødvendigt at ændre dette spørgsmål, er vi åbne over for både det og en dialog med regeringen, lød det således i weekenden fra Fernando Giménez Barriocanal, der er vicesekretær for de økonomiske anliggender i den spanske bispekonference.

Bispekonferencen har dog endnu ikke fået nogen officiel henvendelse fra regeringen. Kommissionen siger da også, at Spanien kan vælge at godtgøre kirken på andre måder.

– Vi har gjort det klart, at det ikke forhindrer Spanien i at betale en anden form for kompensation til den katolske kirke som erstatning for de skatter, kirken skal betale til de spanske skattemyndigheder, siger en talsmand for Kommissionen.

En sådan ordning har man for eksempel i Portugal, hvor dele af momsen sendes tilbage til kirken.

lwjensen@kristeligt-dagblad.dk