Ældre vil leve aktivt

Danskerne sætter pris på en ældretilværelse fyldt med frihed, aktivitet og tætte bånd til familien

Hvis man er aktiv, så oplever man i højere grad livet som værende godt.  Foto: Leif Tuxen.
Hvis man er aktiv, så oplever man i højere grad livet som værende godt. Foto: Leif Tuxen.

Stavgang, svømning eller cykelture med børnebørnene.

Den gode alderdom er for mange danskere en fortsat aktiv tid sammen med familien frem for en fast plads i stolen ved køkkenvinduet. Det viser en forskningsrapport, hvor 33 danskere i alderen 19 til 99 år er blevet spurgt om deres ønsker til livets efterår.

– Livet er godt, hvis man er et aktivt menneske, der ikke oplever stagnation eller stilstand. Der er et opgør med rollen som den tilbagetrukne ældre, der vender ryggen til verden. Den ungdommelige ældre er blevet rollemodel, siger rapportens forfatter, tidligere adjunkt ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Marie Konge Nielsen.

Undersøgelsen peger på, at danskerne sætter pris på, at de kan klare sig selv både fysisk og økonomisk, så de ikke bliver en byrde for samfundet. Dermed skal ældretilværelsen ikke ses som et helt nyt kapitel i livet.

– Vi ser på livet som noget sammenhængende, der udvikler sig stille og roligt. Det, som man har fornøjelse med nu, ønsker man skal fortsætte. Og hvorfor skal man pensioneres som 65-årig, hvis man stadig har meget at bidrage med på arbejdsmarkedet, og man synes, det er fornøjeligt?, siger Marie Konge Nielsen. /ritzau/