Turen var en øjenåbner

Den konservative integrationsordfører, Henriette Kjær, blev overrasket over forholdene i asylcentret Kongelunden. Nu forlanger hun handling

Hvorfor reagerer du først nu på forholdene i asylcentrene?

– Det var første gang, jeg var på et asylcenter. Jeg har selvfølgelig fulgt med i medierne, og jeg har kendt til forholdene som alle andre, men det er noget andet, når man ser og oplever det selv. Det gjorde virkelig indtryk.

Hvorfor er det første gang, du ser et asylcenter?

– Én gang skal jo være den første. Jeg har været integrationsordfører i et års tid, og nu var tiden så kommet til et besøg. Hvorfor forholdene ikke har været kendt i partiet noget tidligere, kan jeg ikke svare på.

I har selv været med til at fastlægge rammerne for forholdene på asylcentrene. Er det ikke hyklerisk nu at kritisere dem?

– Vi sidder ikke i udvalget og bestemmer, hvor mange kvadratmeter børnene skal leve på. Vi har vedtaget den politik, der ligger til grund for forholdene, ja, men problemerne opstår, fordi familier ikke vil eller kan rejse hjem. Centrene er ikke beregnet til, at folk bor der i lang tid.

Men det har fagfolk jo råbt op om i årevis?

– Ja, men det er altså nyt for mig.

Hvad vil du gøre nu?

– Jeg har bedt om et møde med ministeren, hvor vi skal drøfte, hvad der skal ske. Jeg har specifikt foreslået flere kvadratmeter at leve på for børnefamilierne og flere fritidsaktiviteter til børnene.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk