Modspil skaber forståelse

Næstformanden for det nystiftede Evangelisk Luthersk Netværk, Margrethe Winther-Nielsen, holder af at udfordre sine egne og andres synspunkter

Den 52-årige kemiingeniør Margrethe Winther-Nielsen får ny energi gennem sit omfattende kirkelige engagement. -- Foto: Scanpix.
Den 52-årige kemiingeniør Margrethe Winther-Nielsen får ny energi gennem sit omfattende kirkelige engagement. -- Foto: Scanpix.

Margrethe Winther-Nielsen griner hjerteligt, nærmest smittende.

– Så må haven altså klare sig selv, som den nu er, fortsætter hun, mens latteren klinger ud.

Spørgsmålet lyder, hvordan hun kan få sine mange kirkelige poster til at hænge sammen med en hverdag.

– Der er jo andre ting, jeg er nødt til at nedprioritere. Og det er den daglige husholdning. Men jeg prøver at begrænse mine forskellige engagementer, så det ikke svulmer op og bliver for meget, uddyber 52-årige Margrethe Winther-Nielsen.

Efter menighedsrådsvalget i 2004 blev hun både valgt som repræsentant i Københavns Stiftsråd for Bispebjerg-Brønshøjs Provsti og til bestyrelsen i Distriktsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer i København og på Frederiksberg.

– Det var en sej omgang, lige da jeg startede på alt det på én gang – også fordi det var noget nyt. Men jeg bed tænderne sammen, og når der som nu er gået et år, er flere ting blevet rutine og nemmere at overskue, forklarer hun.

Margrethe Winther-Nielsen er samtidig menighedsrådsmedlem i Emdrup Kirke, hvor hun i perioden 1996-2004 var formand. Nu er posten som næstformand for det nystiftede Evangelisk Luthersk Netværk kommet oveni.

– Men hvis man kan lide noget, så orker man jo meget. Og mit kirkelige engagement fylder meget i fritiden, fordi det er mit ståsted i livet. Det giver en ny energi at være med i sådan et arbejde. Man kan vel næsten sige, at jeg får et kick af det.

Det nye netværk har hun været med i helt fra opstartsfasen for halvandet år siden.

– Jeg hørte, at noget var i gang, og jeg er meget ansporet af at gå ind i noget nyt arbejde og være med til at starte noget. Der er nok noget fighterånd i mig, og jeg kan lide at skabe noget, få det til at rulle og få andre til at opleve glæden ved det budskab, jeg selv tror på, fortæller hun.

I netværket kan hun dele sin overbevisning med andre.

– Det kan være godt at diskutere med nogle, man har fælles holdninger med og støtte sig til. Og derfor ville jeg bakke op om det, siger hun og understreger, at det hele nu ikke behøver at være fælles fodslag.

– Jeg kan godt lide interaktionen mellem mennesker. Kommer man ud med noget nyt, får man gang i debatten, og det er spændende at høre, hvad andre folk mener. Det er en måde at udfordre sig selv og andre på – og få skabt et modspil mellem forskellige synspunkter.

Derfor ser hun ingen problemer i at kombinere rollen som næstformand for et netværk på den kirkelige højrefløj med sine centrale poster i stiftsrådet og den lokale forening for menighedsrådsmedlemmer.

– De andre poster er jo også meget politiske. Det er i interaktionen mellem folk med forskellige holdninger, at man får skabt en større forståelse.

Næstformand i højrefløjens nye netværk er gift med theol.dr. Nicolai Winther-Nielsen, der er lektor i Gammel Testamente på det teologiske konservative Dansk Bibel-Institut i København og ekstern lektor i multimedier på Aalborg Universitet. Parret har to voksne døtre.

I sit civile liv er hun uddannet kemiingeniør med ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet og arbejder som rådgiver og forsker med miljø og kemikalier på DHI Vand og Miljø i Hørsholm. Ligesom kristendommen brænder hun for sit arbejde – også i fritiden.

– Jeg er fascineret af naturvidenskab, og det fylder også mere end de otte timer på arbejde, siger hun.

Og så må havearbejdet hjemme i Emdrup i det nordlige København jo nødvendigvis stå over nu og da.

kirke@kristeligt-dagblad.dk