Ny afgørelse i omstridt flygtningesag

Folkene bag støtten til den 20-årige John, som konverterede fra islam til kristendom, er optimistiske forud for dagens afgørelse i Flygtningenævnet

I dag afgøres det, om den 20-årige John kan få opholdstilladelse i Danmark, eller om han bliver udvist til Syrien.  -- Foto: Leif Tuxen.
I dag afgøres det, om den 20-årige John kan få opholdstilladelse i Danmark, eller om han bliver udvist til Syrien. -- Foto: Leif Tuxen.

Foran Flygtningenævnets kontor i København vil der i dag samles en gruppe mennesker, som med spænding venter afgørelsen på sagen om den 20-årige John, der er født af yderliggående muslimske forældre i Yemen og siden konverteret til kristendommen og som på den baggrund har søgt om opholdstilladelse i Danmark.

– Vi er faktisk optimister på Johns vegne i dag, siger indremissionær Søren Skovenborg, som sammen med sognepræsten i Maarum, Roar Lavik, har stået i spidsen for en landsomfattende støttebevægelse for opholdstilladelse til John. Johns oprindelige navn er Saria Barad, men da han blev døbt i Danmark, tog han navnet John. Forældrene, der er medlem af den yderliggående muslimske, politiske organisation Det Muslimske Broderskab, har siden slået hånden af ham på grund af konverteringen og forbudt ham at bruge familienavnet.

John var – åbenbart allerede inden han kom til Danmark – begyndt at interessere sig for kristendommen, og kort efter ankomsten til Danmark blev han døbt i en kirke tæt på Center Gribskov i Nordsjælland, hvor familien boede. Nu risikerer John sit liv, mener hans støtter i Danmark, hvis han sendes til Syrien, som flygtningemyndighederne har planer om. Dels har han omvendt sig til kristendommen, og faderen, der tillige er imam, kan først få genoprettet sin ære, hvis John konverterer tilbage til islam eller bliver æresdræbt. Og dels risikerer John forfølgelse på grund af forældrenes medlemskab af Det Muslimske Broderskab, som den syriske regering har under skarp observation og løbende fængsler medlemmer fra.

– Flygtningenævnet har taget sagen op på ny fordi det vurderer, at der er nye omstændigheder i sagen, vurderer Søren Skovenborg.

– Den megen omtale af sagen blandt andet i medierne, har betydet en forværring af Johns stilling, hvis han skulle blive sendt til Syrien, fordi den nu efterhånden også er blevet almindelig kendt der. Det er vores vurdering, at de syriske myndigheder hverken har evne eller vilje til at beskytte John. Derfor er han i livsfare på grund af omvendelsen til kristendommen, som er imod muslimsk tradition og på grund af hans forældres medlemskab af den politiske bevægelse, siger Søren Skovenborg.

Den dramatiske sag har fået meget bred folkelig opbakning. På et tidspunkt henvendte 315 præster, provster og biskopper sig til regeringen for at presse på for Johns opholdstilladelse. På den efterskole i Nordsjælland, som John går på, har hans kammerater sat en underskriftsindsamling i gang for at støtte ham – indtil i dag har over 10.000 mennesker skrevet under.

– Underskrifterne kan ikke bruges i den nuværende situation i forhold til Flygtningenævnet, men de kan bruges over for regeringen, hvis John ikke skulle få medhold. Hvis afgørelsen går ham imod, og han skal sendes ud af landet, vil der rejse sig et ramaskrig, vurderer Søren Skovenborg.

John har blandt andet medvirket i tv-udsendelsen "Når troen skifter spor" og blev derfor efterfølgende udsat for trusler over telefonen, og i et par tilfælde blev han opsøgt på flygtningecentret og på efterskolen. I øjeblikket er John i gang med at tage folkeskolens afgangseksamen, men det har indtil nu været Flygtningenævnets indstilling, at han skal sendes til Syrien. John har aldrig været i Syrien før og kender ingen mennesker der. Udlændingestyrelsen har tidligere udtalt, at John ikke har noget at frygte fra de syriske myndigheders side, selvom han er konverteret til kristendommen, og selvom forældrene er medlem af Det Muslimske Broderskab.

Søren Skovenborg og Roar Lavik mener ikke, at de syriske myndigheder vil kunne garantere for Johns liv og sikkerhed i den nye situation.

vincents@kristeligt-dagblad.dk