Latins forsvinden

Nygade 21, Allinge

Allerede i 1837 havde filologen Niels Matthias Petersen indset, at latinundervisningen sang på sidste vers. I sin afhandling om sprogundervisning skrev han således: "... hverken i skolen eller ved universitetet tales og skrives latin af de fleste med lethed, ynde og sprogrigtighed. Årsagen hertil ligger vistnok ikke i mangel på ævner, men i mangel på øvelse ... Det synes da, som om der heri med tiden må foregå en forandring: man må enten vende tilbage til det gamle og gengive Latinen hele sit fulde, udstrakte herredömme, som den for störste delen har tabt, eller for en del frafalde den fordring, som efter de nuværende omstændigheder ikke mere lader sig opfylde."

Det er kuriøst, at avisen 170 år efter tager sprogets skæbne op, men hvorfor skulle andre end forskere beskæftige sig med det? Man bliver helt lomborgsk, når man tænker på, hvad der er mere vigtigt i denne verden.

Muslimer er ikke hedninge

Ole D. Rughede

Hillerødgade 76, København N

Hvorfor skulle man missionere blandt danske muslimer, som om det var en flok hedninge, når de er overbevist om sandheden i koranen? Muslimske indvandrere er vel kommet til det kristne Danmark, fordi de føler sig bedre tilpas her, end hvor de kommer fra. De af dem, som interesserer sig dybere for islamisk og kristen teologi, finder sagtens hjælp og vejledning i deres søgen. Det behøver vi ikke rende efter dem for at forklare. De af dem, som er tilfredse i den muslimske tro, har ret i grundloven til at dyrke islam, som de ønsker. Så hvad er problemet?

Muslimerne kender Jesus fra Koranen og er altså ikke hedninge. Hvis de vil vide mere, finder de andre kilder end Jyllands-Posten.