Nyheden om præstens autoritet holder ikke

METODE: Ifølge Steen Marqvard Rasmussen er Kristeligt Dagblads undersøgelse, der viste, at danske præster har fået mere autoritet, lavet efter en tvivlsom metode

Sommeren er over os, og vanen tro er det blevet tid til Kristeligt Dagsblads egen produktion af nyheder i form af diverse spørgsmål til landets præster. Dette er i sig selv et udmærket initiativ, og den 15. juni kunne man læse, at "danske præster har fået mere autoritet".

Baggrunden for denne nyhed var, at 24 procent af præsterne mente at have mere autoritet i dag end for fem år siden, mens 19 procent mente at have mindre autoritet (35 procent anførte en uændret autoritet, mens 22 procent svarede "ved ikke").

Selvom der vel er tale om en god nyhed, må jeg desværre (også vanen tro) konstatere, at Kristeligt Dagblad stadig ikke kommer med en brugbar varedeklaration på sine undersøgelser. Og dertil kommer, at den dragne konklusion er ganske tvivlsom i det foreliggende tilfælde:

Det er ikke nok at få at vide, at man "har spurgt 275 tilfældigt udvalgte danske præster". Det er altafgørende at kende svarprocenten for at vide, om undersøgelsen er værd at fæste lid til. Jeg vil derfor spørge Kristeligt Dagblad: Hvor mange præster har I alt i alt spurgt? Og hvor mange præster svarede?

Disse spørgsmål er ikke kun vigtige for mennesker med særlig interesse i den tekniske side af metoden. Svarprocenten er nemlig lige så vigtig i forbindelse med repræsentative undersøgelser, som en korrekt datomærkning er det, når man køber kød!

Det næste problem er, at selv hvis svarprocenten er høj nok, giver undersøgelsen ikke belæg for at konkludere, at præsterne har fået mere autoritet: Hvis vi forestiller os, at undersøgelsen havde givet det omvendte resultat med hensyn til fordelingen af svarene på "mere autoritet" og "mindre autoritet", så viser det sig, at dette tænkte resultat ikke er signifikant forskelligt fra det, Kristeligt Dagblad fandt.

Det vil altså sige, at det tænkte modsatrettede resultat ligger så tæt på det foreliggende, at de to resultater statistisk set ikke er til at skelne fra hinanden, eller med andre ord: Forskellen på de 19 procent (der sagde "mindre autoritet") og de 24 procent (der sagde "mere autoritet") bør tilskrives tilfældigheder. Den reelle konklusion er derfor en hel anden end Kristeligt Dagblads, nemlig den ret harmløse, at danske præsters autoritet må anses for uændret fra 2001 til 2006.

Steen Marqvard Rasmussen

sociolog,

Solbakken 3A-6,

Risskov