Præster vil ikke tale om det evige liv

De fleste præster taler ikke direkte om to af kristendommens vigtige nøglebegreber i deres taler ved begravelser

Det er en kunst at få en begravelse til at lykkes, og det kan langt de fleste sognepræster i folkekirken. Men når det kommer til de kirkelige nøglebegreber som opstandelse og evigt liv, der er kontroversielle emner for de fleste moderne danskere, så holder mange præster sig tilbage eller omsætter budskabet i billedlige udtryk. Det konkluderer sognepræst Einar Fog-Nielsen, som har gennemgået 927 begravelsestaler.

I bogen "At sige verden ret farvel", som snart udkommer, konkluderer Einar Fog-Nielsen, at der ikke siges "ret meget om opstandelse og evigt liv". I det omfattende materiale har han kun fundet 75 taler, hvor emnet klart indgår.

– Det er ikke fordi, præsterne ikke selv tror på opstandelse og det evige liv, så vi står ikke over for en ny Grosbøll-sag, siger Einar Fog-Nielsen.

Når præsterne undgår at tale alt for konkret om opstandelse og det evige liv, sker det af hensyn til, at det er den brede befolkning, som gerne sidder på kirkebænkene til en dansk begravelse, mener han.

– Tidligere tiders opfattelse af, at det evige liv er en forlængelse af det jordiske, bliver stort set ikke sagt i begravelsestalerne. Men det er jo forskelligt, hvad mennesker føler, der ligger i ordene opstandelse og evigt liv. Så når præsterne sidder med de store begreber, tyr de ofte til at tale mere billedligt for at blive forstået, siger Einar Fog-Nielsen.

– Det er ikke en flugt, når præsterne gør det. Det kan være en hjælp til familien, så den får noget, den kan bruge, i stedet for noget, den kan være uenig i. Selvfølgelig er der nogle, som forventer at høre, at man skal tale med sin ægtefælle igen på den anden side af graven. Men det bliver ikke sagt konkret i talerne, siger Einar Fog-Nielsen.

Tidligere i år udsendte tre sognepræster en samling på 19 begravelsestaler, som skulle inspirere og hjælpe andre præster med den vanskelige opgave. Konklusionen var her den samme, at mange præster har svært ved at sætte ord på livet efter døden.

Det kommer ikke bag på rektor for Pastoralseminariet i Århus, Henning Thomsen, som blandt andet underviser de studerende i at prædike.

– Det grunder sig jo i, at der ikke er så meget at sige om de begreber, og vi skal ikke lefle for de pårørende med gensynsbilleder. Det evige liv er et liv med den korsfæstede. Det evige liv kan vi så beskrive i billeder, siger man. Det er jo let nok sagt. Men jeg vil gerne se de billeder, for her er vi ovre i poesien og det er nærmest salmedigterkrav, man derved stiller til prædikanterne og det er ikke rimeligt, siger Henning Thomsen.

Ulla Morre Bidstrup underviser i lejlighedstaler på Pastoralseminariet i Århus, og har studeret en række begravelsestaler. Hun mener, at det kan vende folk fra folkekirken og over mod det nyreligiøse, hvis præsterne ikke giver svar på de to store spørgsmål.

– Præster har været utrolig bange for at tale om de to begreber. Det kan kun gøres i billeder og det, man så må overveje, er, hvilke billeder der er virksomme og legitime, uden at de bliver nuttede eller påståelige. Vi er forpligtede på at forkynde opstandelse og det evige liv, ellers vender folk sig bare til reinkarnation, hvor de får et klart svar, siger Ulla Morre Bidstrup.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og Tro