I Bagdad mødes man på internettet

Udgangsforbud og frygt tvinger indbyggerne til at mødes via internettet

Indbyggerne i Bagdad har fundet en måde at holde liv i deres by. De er gået online og mødes via computer.
Indbyggerne i Bagdad har fundet en måde at holde liv i deres by. De er gået online og mødes via computer.

I dagligdagens endeløse kamp mod frygten og isolationen i en by, som er lukket ned, har indbyggerne har fundet en måde at holde deres by i live. De har taget den online.

I stedet for at mødes med vennerne på en af fiske- restauranterne langs Tigris-flodens bredder bruger den 28-årige hjemmegående Dunya Saad sine aftener foran computeren i stuen. Der chatter hun med sine venner på Yahoo! Messenger.

Det meste af Dunyas familie og de fleste af hendes venner bor på den anden side af floden, så det er nærmest umuligt at mødes.

– Det er trist ikke at kunne ses som i de gode gamle dage, sukker den unge kvinde.

– Men chatten online har gjort det lidt bedre.

Siden bombningen af en shiitisk helligdom i Samarra i februar udløste en bølge af vold i landet, er internettet gået fra et være en hobby for teknikfreaks til at være en masseerstatning for bylivets daglige udvekslinger. I den irakiske hovedstad lukker butikkerne tidligt. Biler må ikke køre i gaderne efter klokken 21. Store del af hovedstaden er fuldstændigt øde ved solnedgang.

At flytte Bagdad over i cyberspace har været lidt af en bedrift for den frie markedsøkonomis opfindsomhed. De færreste irakere var på internettet før Saddam Hussein blev væltet i 2003, men nu vælter det over hele Bagdad frem med virksomheder, der gør det muligt at etablere en mini-udbyder, som ikke er afhængig af nogen centraliseret infrastruktur.

Reuters

Oversat af Sara Høyrup