En kristen kriger fylder rundt

Når Stephen Egede Glahn i dag fylder 70 år, kan han se tilbage på et liv, hvis overskrift er den evige kamp for det gode imod det onde

Stephen Egede Glahn er sjælesørger i ordets bedste forstand og altid parat med både trøst og hjælp, også i praktisk forstand. -- Foto: Scanpix.
Stephen Egede Glahn er sjælesørger i ordets bedste forstand og altid parat med både trøst og hjælp, også i praktisk forstand. -- Foto: Scanpix.

Allerede som treårig mistede Stephen Egede Glahn sin mor. Men inden hun døde, skrev hun et digt til sønnen, der skulle få næsten profetisk betydning. I digtet står der blandt andet: "Så stemmen, som er vor Frelsers røst, må lede hver dag dine veje, må bringe dig styrke og bringe dig trøst og blive dit dyreste eje!" Ord, som Stephen Egede Glahn indfriede for alvor, da han som 42-årig blev præsteordineret og præst i Munke Bjergby, hvor han virkede de næste 26 år.

Inden var forløbet over 24 år i militærets tjeneste, hvor Stephen Egede Glahn var FN-soldat i Gaza, jægersoldat samt ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste. Da han sluttede, havde han rang af major og var stolt af sit arbejde.

– Vi gjorde et godt stykke arbejde, for vi holdt det onde i ave, siger manden, der mener, at krig kan deles op i nødvendige og ikke-nødvendige krige.

Fredsbevarende styrker er derfor også netop det og intet andet. For de kæmper for noget, som er værd at kæmpe for. Nemlig freden og dermed også kærlighed, liv og glæde.

– Den, der griber til sværdet, skal dø ved sværdet, siger manden, som læste til præst på særuddannelse og derfor valgte at skifte sværdet ud med pennen.

En pen, der er blevet brugt flittigt, til for eksempel de mange prædikener, som Stephen Egede Glahn har holdt i Munke Bjergby, hvor han stortrivedes. Prædikener, hvor han talte om vigtigheden af respekten og kærligheden for hinanden – og prædikener, som han altid selv levede op til.

I dag bor Stephen Egede Glahn, der i øvrigt er den direkte efterkommer af missionæren og Grønlands apostel, Hans Egede, i Humlebæk i Nordsjælland.

Han nyder at bo tæt på børnebørnene, som – når de bliver lidt ældre – nok skal få den is, han selv i sin barndom flere gange blev lovet af Karen Blixen uden dog at få den. Stephen voksede nemlig op som nabo til Karen Blixens moster, og derfor så han tit den berømte forfatter.

Stephen Egede Glahn er gift med fængselspræst Inge Glahn og bruger noget af sit otium på at holde foredrag om liv og død, krig og fred og ikke mindst om, hvorfor tortur aldrig kan retfærdiggøres. Det sker selvfølgelig med samme engagement og ildhu, som han har levet de første 70 år af sit liv.

Alle omkring Stephen Egede Glahn beskriver ham som en meget omsorgsfuld mand, der med sin globale indstilling og stærke engagement i at hjælpe de svage nærmest er en levendegørelse af næstekærlighedens væsen. Han er sjælesørger i ordets bedste forstand og altid parat med både trøst og hjælp, også i praktisk forstand. Derudover rummer den afholdte præst en god portion humor. Humor forstået som evnen til at se sig selv udefra og ikke tage sig selv alt for højtideligt.

kirke@kristeligt-dagblad.dk