Mirakelteori: Gud hindrer lørdagsflyvning

Ortodokse jøder raser over flyselskabet El Al's planer om at indføre flyafgange om lørdagen

Ifølge ortodokse jøder var det et tegn for Gud om at overholde sabbaten, da et af flyselskabet El Al's fly forleden blev ramt af tekniske problemer og måtte nødlande.
Ifølge ortodokse jøder var det et tegn for Gud om at overholde sabbaten, da et af flyselskabet El Al's fly forleden blev ramt af tekniske problemer og måtte nødlande. .

Det israelske flyselskab El Al's planer om at tillade midlertidige flyafgange på sabatten for at råde bod på mange aflyste afgange efter en strejke har skabt heftig debat i Israel. Ortodokse jøder, der typisk foretrækker at flyve med El Al, fordi selskabet netop ikke plejer at flyve om lørdagen og endda serverer særlige kosher-måltider, aflyser nu deres rejser og reserverer hos andre selskaber i raseri over El Al's beslutning.

Efter at et El Al-fly forleden blev tvunget til at nødlande kort tid efter afgang på grund af tekniske problemer er mange ortodokse og rabbinere overbeviste om, at Gud har besluttet sig for at gribe ind for at forhindre El Al i at bryde den ugentlige hviledag, hvor det ifølge ortodoks jødedom er forbudt at starte motorer eller bruge elektriske hjælpemidler.

En af de ortodokse passagerer ombord på flyet, der nødlandede, betegner hændelsen som et mirakel.

– Der er ingen tvivl om, at der er tale om et tegn fra Gud, siger han.

Ideen om, at Gud straffer folk, der bryder sabbatten eller andre ortodokse leveregler, er ikke et nyt fænomen i Israel. Da en bryllupssal for nogle år siden faldt sammen i Jerusalem og dræbte mange af gæsterne, var den mest udbredte opfattelse i de ortodokse kredse, at det var Guds straf, fordi mænd og kvinder dansede uanstændigt sammen under brylluppet.

I sagen om El Al har de mange aflysninger fået El Al til at foreslå et kompromis med ledende rabbinerer fra de forskellige ortodokse retninger. El Al er villig til at aflyse afgangene om lørdagen, hvis de ortodokse lover at bruge flyselskabet oftere i fremtiden. El Al tænker især på afgangene mellem Tel Aviv og New York, der er meget brugt af Israels ortodokse befolkning. De ortodokse udgør omkring 30 procent af El Al's faste kunder.

allan@kristeligt-dagblad.dk