Tro i verden

Ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams, vil prædike på internettet. -- Foto: Scanpix.
Ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams, vil prædike på internettet. -- Foto: Scanpix.

Ærkebiskop på videonet

ENGLAND Ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams, vil ud til et nyt publikum. Ifølge avisen Vårt Land vil hans taler og prædikener i fremtiden skulle konkurrere med afklædte kvinder og meninger om alt mellem himmel og jord på det populære videonetsted YouTube. På den måde vil han brede kristendommen ud til nye grupper, og ikke mindst internetgenerationen. Hver dag downloades over en million filmklip fra YouTube.

20 procent indvandrere

NORGE Den norske baptistkirke har fået en tiltrængt saltvandsindsprøjtning på grund af indvandringen. I dag er 20 procent af de norske baptister af anden etnisk baggrund end norsk. De kommer især fra Burma, men også fra Sri Lanka og Etiopien og har ifølge Vårt Land skabt fornyet aktivitet og engagement i kirken.

Arkæologisk tur til sydstaterne

USA Datteren af den nye demokratiske leder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har sidst i januar premiere på sin dokumentarfilm: "Friends of God: A Road Trip With Alexandra Pelosi".

I følge Mercury News har Alexandra Pelosi tilbragt måneder i de amerikanske sydstater for at producere en film, der skal forklare befolkningen i det mere sekulære – og politisk demokratiske – nord, hvordan de evangelikale tænker. En slags arkæologisk arbejde, kalder hun det selv. Og er kommet tilbage med megen respekt for de konservative religiøses engagement og evne til at mobilisere andre mennesker, som det hedder.

– Det nytter jo ikke noget, at vi aldrig har klaget over borgerrettighedernes udspring i kirken, eller at demokraternes Jesse Jackson og Al Sharpton mobiliserer vælgere i kirken. Hvis de må, så må de konservative evangelikale vel også, siger hun til Mercury News.

Moskeen på prærien et tv-hit

CANADA Kan en muslim ved indtjekningen i en lufthavn stå og tale med sin far på mobilen om at begå karrieremæssigt selvmord? Kvinden foran den nye imam til moskeen på prærien henter i hvert fald sikkerhedsvagten, som får imamen væk og meddeler, at han ikke skal i paradis den dag.

Episoden stammer fra den canadiske tv-station CBS, der trak over to millioner seere til første udsendelse i den nye sitcom: Den lille moske på prærien. Det er en million seere mere end, hvad tv-stationen normalt betragter som en stor succes, skriver New York Times. Tekstforfatteren Zarqa Nawaz håber, at programmet kan øge forståelsen mellem muslimer og ikke-muslimer.

Flere canadiske imamer har udtrykt begejstring for "Den lille moske", blandt andet præsidenten for Canadas islamiske kongres, der mener, at muslimer har været lidt sene til at grine af sig selv.

TV-anmeldererne er delte. Nogle mener, at showet tager for let på, at der er en trussel fra ekstremistiske islamister. Andre spørger om man kan lave sjov med de problemer muslimer har i lufthavne.

Man kan få et smugkig på komedieserien på: www.cbs.ca/littlemosque/

Ingen stemme – ingen nadver

NIGERIA Hvis kirkegængerne i det katolske stift Nsukka ikke registrerer sig som vælgere til valget i Nigeria i april, så kan de heller ikke modtage nadver.

Det har biskop Francis Okobo skriftligt meddelt kirkerne i stiftet ifølge nyhedsbureauet Reuters. "Enhver som ikke senest 7. februar har afhentet sit valgkort har automatisk fremmedgjort sig selv fra samfundet, kirken og nationen og får derfor ikke lov til at modtage nadver", hedder det i bulletinen. Ikke at stemme går ikke kun udover katolikkerne i Nsukka. Guvernøren i området Ebonyi har meddelt, at studerende kan blive smidt ud af studiet og arbejdere risikere deres januar-løn, hvis de ikke skaffer sig valgkort. Det er præsidentvalg, valg til parlamentet og valg af offentlige anklagere, valget drejer sig om.

Falsk profet fængslet

EGYPTEN En egyptisk ret har idømt en mand fire års fængsel for at hævde, at han er profet. Blandt andet prædikede han, at utroskab var i orden, samt at dommedag aldrig kommer, og at det derfor ikke er nødvendigt at faste eller bede fem gange dagligt, som islam foreskriver. Det skriver Reuters.

200-året for slaveriets ophævelse

ENGLAND Til marts vil de to ærkebiskopper i Church of England gå i spidsen for en tusindtallig skare, der med et kors vandrer gennem London for at højtideligholde 200-året for Englands stop for slavehandel fra Afrika til USA. "Vidnernes march" den 24. marts er ifølge den kristne tænketank Ekklesia en bodsmarch, der markerer afslutningen på et år, hvor man har højtideligholdt slavehandlens ophør – blandt med en posthum undskyldning til ofrene for englændernes handel med slaver.