Kort nyt om kirke og tro

Kirkesanger protesterer mod løn

VOJENS Det blev kun til en kort karriere som kirkesanger i Vojens Kirke for en ung mand. Efter tre måneders arbejde sagde den 20-årige Rasmus Ruge nemlig sit job op, fordi han var utilfreds med lønnen. Rasmus Ruge ville have løn som uddannet sanger. Selvom han ikke har uddannelsen, har han masser af erfaring fra fire år som kirkesanger, lød argumentet. Men menighedsrådet ville først give Ruge fuld løn fra den 1. marts, og så længe ville han ikke vente. Haderslev Stift har udstukket rammer for, hvor meget kirkesangere skal have i løn, men menighedsråd og kirkesanger kan alligevel frit forhandle om lønnen.

Fælleskirkelig vandring

KØBENHAVN Hver gang samler den årlige kirkevandring rundt i København flere hundreder mennesker på trods af regn, sne eller blæst. Siden 1955 har Alban og Sergijsamfundet stået som initiativtager og arrangør af den årlige fælleskirkelige vandring i anledning af den internationale økumeniske bedeuge for kirkens enhed. Kirkevandringen begynder i aften tirsdag klokken 19.00 med en kort gudstjeneste i Skt. Pauls Kirke i Nyboder. Derefter går man videre til den metodistiske Jerusa- lemskirken, også i Nyboder, den russisk-ortodokse Skt. Alexander Nevskij, den katolske Skt. Ansgar, som begge ligger i Bredgade og videre til anglikanske Saint Albans Church på Langelinie. Der er en kort gudstjeneste i hver af kirkerne. Afslutningsgudstjenesten med procession af alle de deltagende kirkers præster holdes i svenske Gustafskyrkan ved Østerport Station.

Ø mister sin præst

LYØ Det er slut med fast præst på Lyø – i hvert fald foreløbigt. Den fynske biskop Kresten Drejergaard har ifølge Fyens Stiftstidende skrevet til øens menighedsråd og meddelt, at den kirkelige betjening af øen vil foregå fra fastlandet fra den 1. februar. Ordningen gælder i hvert fald frem til næste valg til menighedsrådet i november 2008. Desuden vil man kigge på sagen, hvis/når stillingen som præst på Avernakø bliver ledig. Man kan tilsyneladende forestille sig, at de to embeder slås sammen. Menighedsrådet på Lyø vil stritte mod en centralisering af præstebetjeningen og arbejder på at få et møde i stand med Kresten Drejergaard.

Rock i domkirken

KØBENHAVN Mere end 100 gange har ungdomspræst Per Ramsdal budt velkommen til RockGudstjeneste i Brorsons Kirke på Nørrebro i København. Efter 10 år er gudstjenesten blevet en slags institution i folkekirken, lyder det fra folkene bag. Lørdag den 27. januar kan 700 kirkegængere og inviterede gæster fejre jubilæet til musik af den anmelderroste danske rockkvartet Moi Caprice. I anledning af jubilæet er rockgudstjenesten flyttet fra Brorsons Kirke til Københavns Domkirke. Temaet for den store jubilæumsgudstjeneste er "Liv og Lys" som hyldest til sangskriveren C.V. Jørgensens klassiker "Indian Summer", der har indledt hver eneste rockgudstjeneste gennem alle de 10 år.

300 til gospel

HILLERØD I weekenden den 2.-4. februar holder Luthersk Missionsforening gospel-stævne i Hillerød, og over 300 sangglade fra 14 år og opefter har meldt deres deltagelse. Dermed bliver missionsforeningens første landsdækkende gospelstævne også et af foreningens største musikarrangementer nogensinde. Blandt deltagerne er elever fra tre af Luthersk Missionsforenings efterskoler, fra Luthersk Missionsforenings Højskole og gospelkoret Relief. Dirigenterne Lea Kjeldsen og Ruth Lynch står for den musikalske ledelse, oplyser Lars Frederiksen, musiksekretær i Luthersk Missionsforening.

Fra rødbrun til blå

SILKEBORG Svostrup Kirke kan efter næsten halvandet års restaurering se frem mod genindvielsen den 1. april. Det bliver i en helt ny skikkelse med et alterbillede af kunstneren Anita Houve-naughel. Hun har også lavet en helt ny farvesammensætning til kirkens bænke og døre, som fremover bliver blå..

Ny præstegård

VORBASSE Menighedsrådet i Vorbasse i Vestjylland har besluttet at bygge en ny præstebolig og konfirmandstue. Boligen til præsten kommer sandsynligvis til at ligge nord for kirken, hvor menighedsrådet ejer jord. Baggrunden for beslutningen er, at den gamle præstebolig er upraktisk som præstebolig, skriver JydskeVestkysten.

Forpagtergård solgt

LØNBORG En epoke er slut i Lønborg Sogn ved Tarm i Vestjylland. Menighedsrådet har solgt forpagterboligen, der har tilhørt præsteembedet i Lønborg i flere hundrede år. Forpagteren er holdt efter 40 år, og der er ikke længere økonomi i at beholde gården. De 65 hektar jord, der hører til præstegården, lejer menighedsrådet stadigvæk ud, da det er det en god forretning for menighedsrådet.

Menighedsråd fusionerer

ØSTER ULSLEV Tre menighedsråd på Lolland planlægger at lægge sig sammen til ét råd forud for menighedsrådsvalget i 2008, skriver Lolland-Falsters Folketidende. Anledningen er, at de tre råd forudser, at det bliver vanskeligt at finde seks kandidater til hvert af rådene, når der skal være valg. I begyndelsen af 2008 vil der blive holdt et møde om sammenlægningen for beboerne i de tre sogne: Vester Ulslev, Øster Ulslev og Godsted.

Byggeri til august

LØSNING Efter otte års forberedelser forventer menighedsrådet i Løsning i Østjylland nu, at man kan tage det første spadestik til bygning af en ny kirkesal til august. Menighedsrådet har i lang tid ventet på at få en fredningsbestemmelse ophævet, og i mellemtiden har et nyt bygningsreglement gjort projektet dyrere end forventet. Nu er besparelserne fundet, sådan at den økonomiske ramme på 10 millioner kroner kan holdes. Licitationen forventes i løbet af juni, skriver Horsens Folkeblad.