Martyr som tegnefilm

Shia-muslimer mindedes i går en af deres største martyrer, Imam Hussein. I anledning af dagen fik en ny tegnefilm om Imam Hussein premiere.

Shia-muslimer fejrede i går Imam Husseins martydød. Foto: Scanpix
Shia-muslimer fejrede i går Imam Husseins martydød. Foto: Scanpix.

LIBANON: I dag fejres en af shia-islams største helligdage. Ashura eller martyrfesten, hvor shia-muslimerne mindes imam Husseins martyrdød ved slaget ved Karbala i 680 i det nuværende Irak.
I anledning af festlighederne får en tegnefilm om Husseins liv premiere i Libanon, skriver Reuters. Den er ifølge producenterne allerede solgt til distribution i Malaysia og Indonesien.
Det var imam Hussein, der endeligt splittede sunni'er fra shiaislam. En gruppe, de senere shia'er, insisterede på, at muslimernes leder skulle være en efterkommer af profeten, mens de senere sunni'er mente, at den bedste mand skulle udpeges som leder. Det handlede slaget ved Karbala, hvor Hussein og broderen Hassan blev dræbt blandt andet om. I dag hylder sunnier Hussein som profeten Muhammeds barnebarn, mens shia'erne betragter ham som en guddommeligt inspireret figur. Shia'er udgør omkring 10 procent af alle muslimer. Shia-islam er statsreligion i Iran, og der er flertal af shia'er i Irak.
Tegnefilmen er ifølge producenterne historisk korrekt gengivet.