Muslimer frygter fordomme i militæret

En velbegrundet frygt for at blive mistænkeliggjort holder amerikanske muslimer fra at lade sig rekruttere til militærtjeneste, siger muslimske grupper i USA

Det amerikanske militær har brug for folk, som forstår kulturen i muslimske lande som Irak og Afghanistan, men alligevel udgør soldater med muslimsk baggrund blot en lille minoritet i USA's væbnede styrker. Muslimer holder sig ofte fra militærtjeneste, fordi de har en velbegrundet frygt at blive udsat for diskrimination og mistænkeliggørelse, lyder det fra organisationer og aktivister i USA's muslimske samfund.

– Der er en generel uvilje til at melde sig, fordi muslimer mener, at der eksisterer fordomme imod dem, og at deres karrieremuligheder er begrænsede, siger Ibrahim Hooper, som er talsmand for organisation Council on American-Islamic Relations, til nyhedsbureauet Reuters.

Militærets omdømme har lidt skade af blandt andet historien om den muslimske kommandør James Yee, der tjente som feltpræst i den amerikanske Guantanamo-fangelejr i Cuba. Han blev i 2003 tiltalt for spionage og meddelagtighed, sat i hånd- og fodlænker og sendt i isolationsfængsel i 76 dage. Alle anklager mod Yee faldt imidlertid fra hinanden, da sagen efterfølgende kom for en krigstribunal, og kommandøren kunne afmønstre med rene papirer og æren i behold.

James Yee, der nu kæmper for at få en formel undskylding fra militæret, siger, at han blev genstand for sine overordnedes vrede, da han klagede over amerikanske soldaters systematiske krænkelser af Koranen og af Guantanamo-fangernes islamiske tro. Yee har siden skrevet en bog og holdt foredrag i muslimske medborgerhuse over hele USA, og han konstaterer, at militærets behandling af ham både under og efter den fejlslagne retsproces får andre amerikanske muslimer til at fravælge en militærkarriere.

– Hvis Pentagon (USA's forsvarsministerium, red.) stod frem og sagde, "vi tog fejl", ville det vise systemets integritet. En undskyldning ville gøre militæret stærkere, siger han i et interview med Reuters.

Det amerikanske militær har gennem de seneste år søsat en bred vifte af initiativer, der skal få flere muslimer til at søge ind i de væbnede styrker, men forholdet til USA's muslimske samfund har siden terrorangrebene på USA den 11. september 2001 været præget af nogen gensidig mistillid.

Den mistillid er blandt andet blevet næret af højre-orienterede advarsler om risikoen for en "femte kolonne" af islamistiske terrorister, der infiltrerer militærets institutioner, og det kom som en ubehageligt overraskelse for hæren, da en sergent og muslimsk konvertit, Hasan Akbar, kort før invasionen af Irak i 2003 smed håndgranater ind i et telt på en militærbase i Kuwait og derefter skød på sine flygtende soldaterkammerater. To blev dræbt og 14 såret, og under den efterfølgende retssag, der resulterede i en dødsdom, forklarede Akbars forsvarsadvokater, at hans handling var sket i et anfald af vrede over, at andre soldater hånede hans tro.

USA's væbnede styrker, der tæller cirka 1,4 millioner medlemmer, udgøres hovedsageligt af kristne, og der er ifølge forsvarsministeriets uformelle opgørelser flere jøder og buddhister i uniform, end der er muslimer. Selv wicca-troen (der baserer sig på en slags heksekunst, red.) har næsten lige så mange tilhængere i militæret, som islam har. Ifølge en nylig rundspørge tjener i alt 3386 muslimer i de væbnede styrker, men muslimske interessegrupper vurderer, at tallet snarere er op mod 15.000, hvoraf hovedparten er sorte amerikanere.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk