FN kritiserer Danmark for ikke at give asyl til irakere

Danmark bør give asyl til mandæerne, et religiøst mindretal i Irak, som er særligt udsatte i den ustabile situation i Irak, mener FN

Allan Sørensen har været i livsfare under flere ekspeditioner. Han er Kristeligt Dagblads Mellemøst-korrespondent og fortæller om de seneste tre års politiske begivenheder og om personlige erfaringer. (Foto: Nordfoto)
Allan Sørensen har været i livsfare under flere ekspeditioner. Han er Kristeligt Dagblads Mellemøst-korrespondent og fortæller om de seneste tre års politiske begivenheder og om personlige erfaringer. (Foto: Nordfoto).

FNs flygtningehøjkommissariat UNHCR retter nu en skarp kritik direkte mod Danmark. Til DR-programmet 21 SØNDAG siger chefen for UNHCRs Irak-kontor, Andrew Harper, at Danmark er på kant med Flygtningekonventionen, når vi afviser at give asyl til en gruppe irakere, der tilhører et religiøst mindretal kaldet mandæerne.

– Danmark er forpligtet til at bedømme mandæernes ansøgning om asyl i lyset af den nuværende situation i Irak. De mandæere, der stammer fra det sydlige og centrale Irak, har helt åbenlyst et særligt krav på asyl, siger Andrew Harper.

De irakiske mandæere tilhører en af verdens ældste religioner. Ifølge FN og Amnesty International bliver de overfaldet og forfulgt i Irak af islamiske fundamentalister. For få år siden var der 30.000 mandæere i Irak. I dag menes der kun at være omkring 5.000 tilbage. Resten er flygtet eller blevet dræbt.

– Mandæerne er særligt udsatte, og vi forventer, at deres ansøgninger om asyl bliver betragtet positivt i forhold til Flygtningekonventionen. Og selv, hvis det bliver vurderet, at der ikke er grundlag for at give dem asyl, forventer vi, at der bliver iværksat en anden form for beskyttelse, siger chefen for FNs flygtningehøjkommissariats Irak-kontor, Andrew Harper.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp har Danmark afvist at give asyl til mindst 30 mandæere siden 2002. Flere af dem sidder nu i Sandholmlejren sammen med de øvrige 600 afviste irakere.

– Danmark er jo traditionelt en stærk spiller i Europa og en stor tilhænger af UNHCR, så vi vil forvente, at Danmark lever op til sine internationale forpligtelser, siger Andrew Harper.

Senest er en irakisk mandæer blevet taget som gidsel i Bagdad efter hans ansøgning om asyl i Danmark blev afvist. Abdul Karim Al-Gaelani rejste frivlligt ud af landet. Få uger senere blev han taget som gidsel og udsat for vold og tortur. I dag er han igen på fri fod efter at hans familie har betalt en løsesum på 15.000 dollar.

Hverken Udlændingeservice, Flygtningenævnet eller integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) har ønsket at kommentere sagen over for 21 SØNDAG.

/ritzau/