Hop roligt i baljen

Trods rekordvarmt vejr er de danske kyster indtil videre sluppet for større algeproblemer. Der er dog risiko for, at blågrønalgerne dukker op tidligere end normalt, vurderer forsker

De danske kyster er hidtil sluppet for store angreb af alger. –
De danske kyster er hidtil sluppet for store angreb af alger. –. Foto: .

Af Morten Rasmussen

Som fluer til en syltetøjsmad er danskerne strømmet til stranden i den seneste uges tid. Og med stegende solskin og hastigt stigende badevandstemperaturer er en dukkert da også uhyre fristende.

Men med varmen følger også algerne, ikke mindst de berygtede blågrønalger, der kan give udslæt, kløe og i værste fald maveproblemer og diarré.

Derfor holder Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, i disse dage og uger et særligt vågent øje med de danske badestrande. Og indtil videre er der ingen fare på færde, beroliger DMIs algeekspert, Peter Viskum Jørgensen fra Center for Ocean og Is.

, siger Peter Viskum Jørgensen.

Normalt dukker algerne først op i slutningen af juli og begyndelsen af august. Eksempelvis var der i august sidste år store algeforekomster, ikke mindst ved de østvendte kyster. Men der er grund til at være tidligt på vagt, mener Peter Viskum Jørgensen.

Nu slår vejret formentligt om i løbet af de kommende dage og så er alarmen naturligvis afblæst. Men vandet er efterhånden oppe på 17 grader, hvilket er to grader varmere end normalt for det her tidspunkt. Og derfor er der også risiko for en tidligere algeforekomst, ikke mindst når det varme vejr vender tilbage, siger Peter Viskum Jørgensen.

Udover at være hårdest ramt af alger, er de østvendte kyster også ramt af de værste alger, nemlig blågrønalgerne. Det gælder især den sjællandske østkyst, forklarer Peter Viskum Jørgensen.

Blågrønalgen trives bedst i vand, der ikke er for salt. Og Østersøen er nemlig kendetegnet ved at være mere fersk end eksempelvis Nordsøen. Samtidig blæser det markant mere langs vestkysten og derfor har algerne sværere ved at blomstre op, forklarer Peter Viskum Jørgensen.

Vil man kende algesituationen på sin lokale strand, kan man følge udviklingen det såkaldte algekort på DMIs hjemmeside på adressen www.dmi.dk.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk