Udenrigsministeriet i tænkeboks om korruption

Udenrigsministeriet kritiseres for at bremse efterforskning af danske virksomheders rolle i olie-for-mad-korruption

Udenrigsministeriet tager nu sagen om korruption op.
Udenrigsministeriet tager nu sagen om korruption op. .

Anklagerne om at Udenrigsministeriet forsøger at bremse opklaringen af korruptionsskandalen om FNs olie-for-mad-program i Irak, får nu ministeriet til at genoverveje, om centrale dokumenter alligevel skal udleveres til bagmandspolitiet.

Samtidig vil Udenrigsministeriet hurtigst muligt få afklaret, om Statsadvokaturen kan få lov til at afhøre navngivne embedsmænd som vidner. Afgørelsen på Statsadvokaturens anmodning fra 12. marts vil ske i samarbejde med andre relevante myndigheder, oplyste ministeriet i en fælles pressemeddelelse med Statsadvokaturen efter et møde i går. Mødet er ifølge pressemødet kommet i stand efter medieomtale af samarbejdsrelationerne mellem de to myndigheder.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har bagmandspolitiet gennem halvandet år forgæves forsøgt at få fire medarbejdere i Udenrigsministeriet til at fortælle om deres rolle og viden i den verdensomspændende skandale om olie-for-mad-programmet.

Samtidig har ministeriet ifølge avisen nægtet at udlevere papirer, som bagmandspolitiet ønsker at bruge i retten. Det fik juraprofessor på Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, til i avisen i går at kalde situationen overordentlig uheldig.

Det er uendeligt svært at forstå, hvorfor Udenrigsministeriet ikke ønsker at medvirke til at opklare denne sag. Det virker, som om at de kunne være interesseret i at skjule deres egen rolle, siger Lars Bo Langsted.

Men ifølge pressemeddelelsen har samarbejdet om at komme til bunds i sagen fungeret tilfredsstillende. Statsadvokaturen har haft adgang til at gennemgå alle Udenrigsministeriets dokumenter i sagen og har på den baggrund anmodet om kopi af en række dokumenter med henblik på at bruge dem i den videre efterforskning. En mindre del af disse dokumenter har ministeriet imidlertid helt eller delvist tilbageholdt på grundlag af de beskyttelseshensyn, der findes i offentlighedsloven, fremgår det.

Det blev på mødet aftalt, at Statsadvokaturen og Udenrigsministeriet gennemgår de centrale dokumenter med henblik på en fornyet overvejelse om, hvorvidt Udenrigsministeriet kan udlevere flere dokumenter, hedder det i pressemeddelelsen.

Samtidig oplyses det, at Udenrigsministeriet endnu ikke har taget stilling til spørgsmålet om vidneafhøringer til politirapport, der første gang blev drøftet generelt på et møde mellem ministeriet og bagmandspolitiet 19. januar sidste år.

12. marts i år blev der fremsat en konkret anmodning til Udenrigsministeriet om vidneafhøring af navngivne embedsmænd. Et spørgsmål, der ifølge pressemeddelelsen blev drøftet på et nyt møde den 23. april. Så nu har sagen tilsyneladende været længe nok under vejs.

/ritzau/