Gode gerninger i Guds navn

UDLEVET TRO: På sommerstævnet i Dansk Oase bliver troen helt konkret, når 600 kristne drager ud i Odder by for at formidle Guds nåde med havesaks og spade

Der luges ud i et bed i Odder by, hvor de lokale borgere har sendt bud efter en af de mange deltagere i stævnet SommerOase til at hjælpe med praktiske opgaver. –
Der luges ud i et bed i Odder by, hvor de lokale borgere har sendt bud efter en af de mange deltagere i stævnet SommerOase til at hjælpe med praktiske opgaver. –. Foto: Jesper Rais.

Med et resolut greb om havesaksen klipper Torben de visnede bambus over. Birgitte smider dem over i en støt voksende bunke.

Hvor er det ærgerligt, at vi ikke skal have rødderne væk. Jeg har hørt, at man kan sprænge dem væk med dynamit, siger Torben i et ivrigt tonefald, der signalerer, at han godt kunne tænke sig at smide lidt sprængstof efter bambussen.

Til daglig er Torben Kallessen sognemedhjælper i Aabenraa og Birgitte Kruse ansat på Rigshospitalet, men i dag er de ude for at sprede Guds nåde i private hjem og på torvet i Odder. Lokalbefolkningen i Odder har ringet ind med arbejdsopgaver fortrinsvis havearbejde og rengøring som de gerne vil have hjælp til.

Interessen har været enorm, så i dag er 600 kristne fra Dansk Oases sommerstævne ude i byen for at udføre de gode gerninger. Og Torben og Birgitte er godt tilfredse med at svede over bambussen.

Det her giver mulighed for at leve sin tro ud. I hverdagens stress og karrierejagt kan man godt glemme, hvad det vil sige at være kristen, men her bliver det virkelig konkret, siger Birgitte Kruse.

Landsleder Anne Mie Johanson sendte de 600 arbejdsomme kristne af sted i morges med budskab om at møde lokalbefolkningen med åbenhed og ikke nødvendigvis med mission. Og det er en central holdning ifølge Torben Kallessen.

Det her er meget bedre end at evangellisere, som ofte kan bære præg af, at man tror, man er bedre end andre. Ved det her arbejde viser vi, at vi er rigtige mennesker med sociale relationer og ikke nogen sekt eller noget i den stil, siger han.

Også bambusejeren Erik fra Odder er glad for, at de arbejdende kristne ikke missionerer.

Jeg ved godt, at de kommer her med et budskab, men det er dejligt, at de ikke absolut skal omvende mig. Jeg synes bare, det er fint, at de vil være her et par timer uden, at der skal komme penge imellem os, siger Erik.

Det er ikke blot det fysiske arbejde i Odder, der er en stor succes. Også sommerlejren i udkanten af byen slår alle rekorder. 2900 lejrdeltagere og 400 dagsgæster bliver det til, og de kommer fra et bredt spekter af den kristne tro. Campingvogne og telte ligger i velorganiserede gader. Faner blafrer i vinden med påskrifter som Viborg Valgmenighed, Indre Mission og Bethlehemskirken.

Dansk Oase skal være en inspirationsbevægelse, hvor alle kan komme. Man må gerne gå hovedrystende væk fra et møde, fordi man er dybt uenig med taleren. Det, tror vi på, kan skabe den dynamik og fornyelse, der er nødvendig i den danske folkekirke. I Dansk Oase kan man ikke blive decideret medlem, men man kan komme og blive inspireret og deltage i dialogen om, hvor lutheranismen skal bevæge sig hen, siger næstformand i Dansk Oase, Tom Hagedorn, mens han viser os rundt på pladsen.

Her er alt, hvad et kristent hjerte kan begære. Store telte til Bibelmøder, små intime koncertpladser til akustisk lovsang, legepladser til børn i alle aldre, og så er der det bemærkelsesværdige telt kaldet Dybere Liv. Her står Ole Skjerbæk og fem Skt. Josef-søstre for indholdet. Lego-klodser ligger spredt på gulvet. Man kan plante et frø eller male en bøn. På væggen har én skrevet: Jeg beder til at oprejse de døde kirker i København. Må Gud opbløde Bertel Haarders hjerte.

I en campingvogn sidder familien Jakob og Susanne Lund Paulsen med deres to drenge, Rune og Ebbe, og spiser frokost. De er med på SommerOase for andet år i træk.

Til daglig kommer vi i den lokale sognekirke i Aalborg, men vi synes folkekirken mangler åbenhed over for den aktive helligånd. Det finder vi i Dansk Oase. Og så kan vi godt lide, at man møder folk fra alle mulige dele af kristendommen. Det sætter tanker i gang, siger Jakob Lund Paulsen, mens hans kone supplerer:

Her er dejlig trygt at være med børnene. Vi går ikke lige i panik, hvis Rune er væk, for vi ved, at der er nogen, som passer på ham, siger hun.

På torvet i Odder fortsætter de gode gerninger. Amanda på 10 år er stærkt optaget af at samle cigaretskod op.

Det er måske ikke det sjoveste i verden at samle skod op, men jeg hader røg og rygning, så det er dejligt nok at få cigaretskoddene af vejen, siger hun.

Pludselig tager vinden hendes pose og spreder skoddene ud på torvet igen. Amanda går dog straks i krig med at indfange de bortslupne skod. At udleve sin tro kræver vist både arbejdsiver og stædighed.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Lea Brunsnæs og Anika Follmann (til højre) har gjort sig klar til arrangementet ACT på sommerstævnet Sommeroase i Odder. ACT er bydeform af at handle på engelsk, og det henviser til de mange gode gerninger, som de tilrejsende kristne på stævnet gerne vil gøre for Odders lokale borgere. –
Lea Brunsnæs og Anika Follmann (til højre) har gjort sig klar til arrangementet ACT på sommerstævnet Sommeroase i Odder. ACT er bydeform af at handle på engelsk, og det henviser til de mange gode gerninger, som de tilrejsende kristne på stævnet gerne vil gøre for Odders lokale borgere. – Foto: Jesper Rais.