Strid om større børnecheck

Regeringen vil indfri valgløfte om at give småbørnsfamilierne ekstra 2000 kroner om året pr. barn. Dansk Folkeparti er skeptisk, Social­demokraterne er ­positive

Regeringen indfrier nu sit valgløfte om at gøre livet lettere for småbørnsfamilierne. Fra årsskiftet skal børnechecken således forhøjes med 2000 kroner årligt pr. barn under tre år. Samlet pris: 400 millioner kroner om året.

På den måde skaber vi bedre vilkår for børnefamilierne, dem som har de helt små børn, og som ofte er økonomisk trængte. Netop for småbørnsfamilierne er udgifterne jo ofte høje og vejer tungt i budgettet. Der har vi stillet en lettelse i udsigt, og det er så den, som kommer nu, siger Venstres skatteordfører, Kim Andersen.

Lovforslaget bliver lagt frem, når Folketinget åbner til oktober, og udgiften på de 400 millioner kroner er indarbejdet i næste års finanslovforslag, som præsenteres i slutningen af august. Hvis det bliver vedtaget, træder forhøjelsen i kraft fra januar.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Mikkel Dencker, er dog skeptisk over for at åbne for pengeposen. Skatteordføreren mener ikke, at småbørnsfamilierne er specielt trængte.

Enhver kan jo smide den påstand på bordet. De småbørnsfamilier, jeg kender, har det ganske udmærket. Men regeringen er selvfølgelig velkommen til at foreslå det, og så må vi se, om vi kan nå hinanden. Men det er ikke vores politik, siger Mikkel Dencker.

Til gengæld støtter Socialdemokraternes skatteordfører, John Dyrby Paulsen, regeringens forslag.

Alt, der hjælper småbørnsfamilierne, er gavnligt. Så det er ikke noget, jeg har et problem med. Det kan da godt være, at småbørnsfamilierne allerede i dag har det udmærket men det er fordi, de skal få det til at hænge sammen, siger den socialdemokratiske skatteordfører.

Hvis forhøjelsen vedtages, vil småbørnsfamilierne årligt modtage 16.156 kroner pr barn mod de nuværende 14.156 kroner.

Med forhøjelsen af børnechecken indfrier VK-regeringen endnu et af løfterne i det 54 sider lange regeringsprogram fra februar 2005.

/ritzau/