Småt med jubel over lavere skat

Opposition, fagbevægelse og økonomer angriber den aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået

Dansk Folkeparti under finanslovsforhandlingerne
Dansk Folkeparti under finanslovsforhandlingerne. Foto: Ditte Valente.

Aftalens fædre var stort set alene om at juble i går, dagen efter at regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om at lette skatten.

Både oppositionen, fagbevægelsen og økonomer langede hårdt ud efter aftalen om en højere grænse for betaling af mellemskat og et højere jobfradrag. Hasard, sagde overvismanden Peter Birch Sørensen, mens Ældre Sagen var skuffet over udsigten til bare 16 kroner ekstra årligt til pensionisten.

Samtidig fortsatte striden mellem regeringspartiet De Konservative og støttepartiet Dansk Folkeparti, nu om varigheden af aftalen. Dansk Folkeparti mener, at partiet har vetoret til 2015, hvis der skal ændres i skatten.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sagde, at aftalen gælder, til en af parterne siger den op. Trods hårde ord var han overordentlig glad og tilfreds med aftalen. Debatten om vetoret ville han gerne undvære.

Jeg synes, at det er en mærkelig diskussion på nuværende tidspunkt. Nu har vi indgået en god politisk aftale. Lad os nu koncentrere kræfterne om at få den vedtaget, og så skal den jo også have lov at virke. Derfor synes jeg, at alle med fordel kunne indstille den diskussion, sagde statsministeren.

Socialdemokraterne vil indstille alle de kommende skattelettelser, hvis partiet kommer til magten og kan nå det, forklarede den politiske ordfører, Henrik Sass Larsen.

Vi vil rulle alle de skattelettelser, der ikke er givet, tilbage. Pengene skal i stedet bruges på bedre sygehuse og på ældre, børn og uddannelse, sagde han.

Pia Kjærsgaard, leder af Dansk Folkeparti, sagde til Radioavisen, at hun gik med til aftalen, blandt andet af hensyn til det videre samarbejde med de to regeringspartier. Dansk Folkeparti har ellers talt imod skattelettelser. Nu varsler Pia Kjærsgaard krav om flere penge til de svageste grupper, når der skal forhandles finanslov og kvalitetsreform i løbet af efteråret.

Der stadigvæk er en god kemi mellem regeringen og Dansk Folkeparti, sagde Pia Kjærsgaard til Radioavisen.

SF mener, at Dansk Folkeparti har solgt sig for billigt. Det sagde finansordfører Ole Sohn.

Dansk Folkeparti har igen vist sig som nogen, der puster sig op, men alligevel falder til patten, når det gælder. Den her aftale er lige så socialt skæv som det oprindelige udspil, sagde han.

Overvismand Peter Birch Sørensen mener modsat, at der fosser for mange penge ud til privat forbrug.

Det er at spille hasard med stabiliteten i dansk økonomi, og den positive effekt på arbejdsudbuddet er meget begrænset, sagde han.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein afviste at kommentere skattepakken. Han har tidligere erklæret sig direkte uenig i regeringens finanslovudspil og tvivlet på regeringens evne til at begrænse væksten i de offentlige udgifter på længere sigt.

/ritzau/