Verden rundt

Kort nyt om Kirke & Tro i verden

En kostbar bibel-brøler

STORBRITANNIEN Der er røde ører og ærgrelse i bispedømmet i Truro i det sydvestlige England. For et år siden købte en antikvarboghandel en historisk samling af religiøse bøger fra 1700-tallet og ned i århundrederne fra bispesædets bibliotek. Mr. Thornton, der er ekspert i teologiske bøger, gav 395.000 kroner for samlingen. Men alene en bibel fra 900-tallet fra samlingen blev solgt på auktion for 516.000 kroner. I alt har salget indbragt mere end 5,5 millioner kroner. Så mens den 74-årige boghandler har trukket sig tilbage som en lidt rigere mand, så diskuteres det nu i Church of England, hvordan det kunne ske. En konklusion ligger dog nogenlunde fast. Der er ingen bibliofiler hverken i bispesædets bibliotek eller i den kirkelige ledelse. Samlingen bestod af 2000 bøger fra en 1800-tals biskops bibliotek. Ingen havde lånt bøgerne i 10 år, og i bispesædets bibliotek var der behov for mere hyldeplads. Så ud med Frank Parkers kopi af en komplet bibel på græsk fra 1518 solgt på auktion for 660.000 kroner, en Macklin-bibel i 36 bind og andet guf for kendere. Talsmand for bispedømmet i Truro siger til den britiske tænketank Ekklesia, at det er forfærdelig ærgerligt, men at der skulle skabes plads. Det har fra flere kredse været kritik af, at bispedømmet ikke har fået en vurdering af samlingen inden salget.

Embedsmand i klemme

INDIEN Vicedirektøren i det indiske landbrugsministerium, Lakshman Mishra, har i 30 år haft en tilak et religiøst symbol for hinduer i panden, når han var på arbejde. Men nu truer regeringens nye direktiv for påklædning for offentligt ansatte hans stilling. Hvis nogen generer mig på grund af en tilak, som har stor betydning for mig, så har jeg intet andet valg end at begå selvmord, har Miahra sagt til BBC. Da det blev kendt på arbejdspladsen, at Mishra risikerede sit job, mødte næsten samtlige kolleger op med tilak på arbejde næste dag. Ikke desto mindre kan Lakshman Mishra se frem til en fyring. Direktøren, som beskrives som en emsig karrieremand, taler ikke med medierne, men den politiske chef på arbejdspladsen landbrugsministeren siger, at ingen bør suspenderes på grund af en tilak. "Det er et personligt valg."

Ligestilling i kirken

NORGE Det har overrasket den norske kirke selv, at den faktisk på kønsligestillingsområdet ligger foran både Stortinget, idrætsforbund, kommunerne og aktieselskaber. Men avisen Vårt Land har bevist det gennem en undersøgelse: 39 procent af ledere og medlemmer af ledelsen i de kirkelige organisationer er kvinder. Til gengæld presser et andet ligestillingsproblem sig på: Vil kirkelige organisationer og den norske kirke ansætte homoseksuelle, som lever i parforhold? Hidtil har svaret været nej, men spørgsmålet skal diskuteres på Kirkemødet den norske kirkes synode til november.

Mugabe donerer penge til kirken

ZIMBABWE Kravet om, at Zimbabwes præsident Robert Mugabe skal ekskommunikeres af den katolske kirke, lyder mere og mere taktfast. Det er derfor nok ikke helt tilfældigt, at Mugabe lige har doneret næsten seks millioner kroner til samme kirke. Men flere eksperter siger også, at det er kanonisk ret og paven alene der kan smide folk ud af kirken. I den forbindelse hjælper det ikke, hvor meget befolkningen sulter og mishandles, skriver Instituttet for Krigs- og Fredsrapportering.

kirke@kristeligt-dagblad.dk