FN-udsending tavs efter møde

FNs udsending har forladt Myanmar efter møder med landets juntaleder, Than Shwe, og oppositionsleder Aung San Suu Kyi

FN-udsendingen Ibraham Gambari (tv.) står her ved siden af Myanmars stærke mand, general Than Shwe, og tre øvrige medlemmer af militærstyret. –
FN-udsendingen Ibraham Gambari (tv.) står her ved siden af Myanmars stærke mand, general Than Shwe, og tre øvrige medlemmer af militærstyret. –. Foto: .

FNs udsending, Ibraham Gambari, forlod i går Myanmar (Burma) efter et længe ventet møde med landets topleder, general Than Shwe. Det blev holdt i regeringsbyen Naypyitaw, men det var stort set også den eneste detalje, der i går kom frem om mødet.

Inden Gambari fløj ud af Myanmar, nåede han også at holde sit andet møde under sit fire dage lange besøg med oppositionslederen, Aung San Suu Kyi. Suu Kyi har i årevis siddet i husarrest i Yangon (Rangoon).

Gambari blev sendt til Myanmar, efter at landets militærjunta i sidste uge slog voldeligt ned på fredelige demonstranter, som krævede demokrati. Ifølge eksilgrupper er flere end 200 blevet dræbt, men militærregimet siger, at 10 har mistet livet. 1000 mennesker, måske 6000, er kommet i fængsel. Australiens udenrigsminister, Alexander Downer, talte i går om 13 dræbte og omkring 1400 anholdte.

I New York sagde Myanmars udenrigsminister, Nyan Win, at militærstyret ikke har ansvaret for urolighederne. Han sagde, at det var politiske opportunister, der stod bag og tilføjede, at sikkerhedsstyrkerne har udvist den yderste tilbageholdenhed.

Gambari fløj fra Myanmar til Singapore, hvorfra han skulle videre til New York og aflægge rapport om besøget til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon.

Mens udsendingen ventede på at få foretræde for general Than Shwe, blev han eskorteret til byen Lashio af viceudenrigsminister Kyaw Thu. Her var der en større demonstration i gang, men i modsætning til sidste uges demonstrationer, var dette en regeringsvenlig demonstration, hvor titusindvis af mennesker deltog.

I Yangon, hvor mange af de store demonstrationer fandt sted, begyndte stadig flere mennesker, biler og busser i går at vende tilbage til gadebilledet. Men større klostre er fortsat afspærret, da det var munke, der begyndte på protestdemonstrationerne.

Myndighederne har nedtonet sikkerhedsstyrkernes tilstedeværelse, og det natlige udgangsforbud er lempet. Men der er for eksempel stadig udstationeret soldater ved to af de vigtigste pagoder. /ritzau/AFP