På deres frugter kan I kende dem

radio/tv-anmelder

UGE 40 ER ved at være forbi. Det er den uge, der nu i en lang årrække har været brugt til at se nærmere på misbruget af en af landets mest skadevoldende og udbredte rusgifte: alkohol. Direkte og indirekte er vi alle stærkt påvirkede!

Ifølge et to timer langt P1-program i onsdags er der mindst 300.000 danskere, der har så stort et spiritusforbrug, at de må betegnes som alkoholikere. Inddrager man deres børn, familier og venner i beregningen som medlidere, er vi derfor alle ramt.

Som en nordamerikansk indianer engang udtrykte det i tv: Spiritus er den hvide mands hævn over, at den røde mand lærte ham at ryge. Eller som en sociolog skrev: Sovjetunionen gik ikke i opløsning på grund af en ufrugtbar kommunisme, men på grund af vodkaen.

Hvad der i sidste tilfælde nu end var årsag eller virkning, så er det en kendsgerning, at både nikotin og alkohol er så stærkt vanedannende, at der er tjent kolossale summer på de statsautoriserede rusmidler. Og store penge giver stærk magt over svage menneskesjæle.

Der opstår afhængighedsforhold, slavementalitet og forførende adfærdsmønstre. For eksempel er den danske ryge- og drikkekultur blevet så traditionsrig og har vundet en sådan hævd, at den tit angives at være bestemmende for vores nationalkarakter. Kultur er også uvaner.

Sådan også med ritualiserede retssystemer. Ceremoniel iscenesættelse kan virke stærkt forførende. Det fremgik i torsdags undervejs i endnu et af Birgitte Rahbeks bevidstgørende P1-programmer om traditionel konfliktløsning. Hør blot genudsendelsen i morgen middag!

Vi kender det selv fra tvs utallige advokatserier fra USA. Juridiske spidsfindigheder kan have en så overbevisende og selvforstærkende effekt, at ubemidledes søgen efter sandhed forbliver frugtesløs. Ret er ikke noget, man har eller får, det er noget, rige kan købe sig til!

Økonomiske, sociale og/eller juridisk bestemte aftaleforhold indgår vi alle i, mere eller mindre bindende og på vidt forskellig vis forpligtende. I bedste fald i god forståelse parterne imellem. I værste fald spiller bestikkelser og karismatiske personligheder afgørende roller.

Det er en kendt sag, at der også i helt andre sociale sammenhænge og på lignende måde kan spekuleres i at inddrage rodløse unge i givtige afhængighedsforhold. Især religioner kan misbruges til at udvikle underdanige trællesind og falske tryghedsrammer.

Onsdag aften sendte DR 1 en udsendelse om det såkaldte kristne fællesskab Evangelist. Læsere af denne avis kunne samme dag læse mere udførligt om det i journalist Leif Kiil Sørensens artikler. Tv og disse artikler supplerede hinanden på en frugtbar måde.

Evangelist forstår åbenbart at udnytte svage sjæle efter samme mønster som i Scientology og Jehovas Vidner. En modgift til dette skjulte evangeliske stofmisbrug kan findes i Matt. 7, 15-23, hvor der blandt meget andet relevant står noget om, at falske og sande profeter kan kendes på deres frugter. Altså: frem i lyset med alle resultaterne også de økonomiske!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder