Økumeniens mand

Cand.theol. Mads Christoffersen er netop blevet ansat som generalsekretær i Danske Kirkers Råd

Mads Christoffersen er nyansat generalsekretær i Danske Kirkers Råd. – Privatfoto.
Mads Christoffersen er nyansat generalsekretær i Danske Kirkers Råd. – Privatfoto. Foto: Privatfoto.

Stillingen som ny generalsekretær i Danske Kirkers Råd opfylder alle Mads Christoffersens forestillinger om et drømmejob.

Dels imødekommer jobbet hans ønsker om et frugtbart tværkirkeligt samarbejde. Dels er stillingen et solidt ståsted, hvorfra han kan handle på sin indre indignation over verdens uretfærdighed. Med økumenien det tværkirkelige samarbejde som omdrejningspunkt hviler den 31-årige Mads Christoffersens fremtidige arbejde i Danske Kirkers Råd på en stærk forpligtelse til at udbrede visionen om, at intet kirkesamfund under rådet hviler i sig selv. At dele viden og erfaringer er kerneværdierne i rådets arbejde. Forudsætningerne er, at alle tror på den samme Gud, og at man er villig til at samarbejde på tværs af kirkelige traditioner.

Det var på rejser i det sydlige Afrika lige efter gymnasiet, at Mads Christoffersen første gang var vidne til, hvordan kirkerne samarbejder på tværs af traditioner for retfærdighed i samfund præget af politisk undertrykkelse. Her mødte han mennesker, der i den grad brændte for den økumeniske sag. I de møder blev både hans indignation over verdens uretfærdighed såvel som hans beslutning om at læse teologi formet. Godt nok var Mads Christoffersen vant til politiske diskussioner i et progressivt, ateistisk akademikerhjem, men at Jesus kunne bruges i kampen mod regimer og fattigdom var helt nyt for ham.

Kursen mod teologien var sat, og i 2005 fik han sin kandidatgrad fra Københavns Universitet, som han for nylig har suppleret med en mastergrad i Afrikastudier. Undervejs i studierne var Mads Christoffersen ansat på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre og umiddelbart efter ved Folkekirkens Nødhjælp som konsulent på projekter til fordel for hjemløse børn i Sydafrika. Arbejdet i organisationerne har præget Mads Christoffersen i retning af at være en idealistisk og humanistisk teolog. Han ved, at det letteste i verden er at give sig hen til afmagten, men samtidig tror han fuldt og helt på, at det tværkirkelige arbejde kan gøre en forskel.

For Mads Christoffersen var troen ikke automatisk givet i at læse teologi. Det var først, da han begyndte at komme i Brorsons Kirke på Nørrebro, at han opdagede, hvor godt tilpas han blev, når evangeliet blev forkyndt for ham.

I dag er det ham, der i sit nuværende job som børne- og ungdomspræst i Brorsons Kirke har til opgave at forkynde det universelle evangelium, så det passer til unge på Nørrebro og rammer lige ned i deres hverdag.

I Danske Kirkers Råd ser han den samme opgave i at formidle evangeliet på tværs af kirkeskel, så det giver størst mulig mening i de konkrete opgaver, de enkelte kirker påtager sig. Det kræver både lydhørhed og diplomatisk sans hos den nye generalsekretær, der er ambitiøs på sine egne vegne for at kunne balancere medlemmernes krav.

Selvom Mads Christoffersen har ambitionerne på plads, kender han skam godt til den lykkelige tid som arbejdsløs. Når man har to små børn, kan et halvt år uden arbejde være et tiltrængt pusterum til at nyde at være sammen med familien. Han er gift med Linda, der er præst ved Roskilde Domkirke.

kirke@kristeligt-dagblad.dk