Demokratiet vingeskudt med ny traktat

EU-TRAKTAT: Tesen om, at Europa-Parlamentet skulle være garantien for demokrati, holder ikke

DAN JØRGENSEN forklarer i sit indlæg den 19. oktober i Kristeligt Dagblad, at den nye traktat er nødvendig, fordi den gør EU demokratisk, hvilket er nødvendigt i en moderne verden. At demokrati er forudsætning for udvikling og grundlæggende frihedsrettigheder, kan Dan Jørgensen og jeg ikke blive uenige om. Derimod må jeg erklære mig aldeles uenig i, at det skulle være udemokratisk, at det i EU er ministerrådet, som træffer afgørelser.

Jeg må minde Dan Jørgensen om, at Ministerrådet består af de enkelte medlemsstaters regeringer, som på demokratisk vis er blevet valgt i deres respektive parlamenter. Valgene til de nationale parlamenter er langt mere demokratiske end valget til Europa-Parlamentet af to årsager.

For det første er valgdeltagelsen markant højere til de nationale parlamenter end ved Europa-Parlamentsvalget. Og for det andet er spærregrænsen for Europa-Parlamentet uacceptabelt høj. Da Danmark i 2004 havde 14 mandater, krævede et mandat syv procent af stemmerne. Ved det kommende valg, hvor Danmark får reduceret sit antal af medlemmer, kræves der næsten otte procent af stemmerne. Jeg tror ikke, der findes noget nationalt parlament i EU, hvor spærregrænsen er så høj i Danmark er den jo på to procent.

Tesen om, at Europa-Parlamentet skulle være garantien for demokrati, holder derfor ikke. Det ægte og velfungerende demokrati ligger i medlemslandene, som vælger deres nationale regeringer. I Ministerrådet repræsenterer regeringerne deres befolkninger og her hviler demokratiet.

Det er derfor ikke en styrkelse af demokratiet, at EuropaParlamentet med den nye traktat får øget indflydelse. Det er tværtimod en svækkelse, dels fordi det sker på bekostning af de nationale regeringer, og dels fordi det betyder, at initiativretten overføres til Kommissionen.

Med den gamle traktat havde medlemslandene initiativretten inden for retspolitikken. I takt med, at Europa-Parlamentet også skal have sin indflydelse bredt ud over dette område, overtager den udemokratiske Kommission initiativretten. Det kræver vist et temmelig alternativt forhold til demokrati for at kunne betragtes som et fremskridt.

Morten Messerschmidt er MF og EU-ordfører for Dansk Folkeparti