Allehelgen, savblad og Venus i DR Kirken

Et tv-kamera i Brabrand Kirke ved Århus zoomer ind på en usædvanlig trio, bestående af harmonika, kornet og savblad. Kristeligt Dagblad har været med Danmarks Radio til optagelse af den allehelgensgudstjeneste, som sendes i morgen

Sognepræst Kirsten Sønderby, som her står mellem musikere i DR Kirken, taler i anledning af allehelgen i morgen om kærligheden til de kære, som er gået bort.
Sognepræst Kirsten Sønderby, som her står mellem musikere i DR Kirken, taler i anledning af allehelgen i morgen om kærligheden til de kære, som er gået bort. Foto: Lars Aarø/Fokus.

Kunsten for kirkegængerne er at lade, som om de fire kameraer ikke er der. Men det er svært. Øjnene har hele tiden lyst til lige at tjekke, hvor kameraerne er, og hvad der nu skal ske. For det er ikke en helt almindelig gudstjeneste, når DR Kirken står bag.

November måneds præst er Kirsten Sønderby, som til daglig er præst i Bryndum-Vester Nebel ved Esbjerg. Hun har taget en opsigtsvækkende rekvisit med i kirken, som hun taler om i sin prædiken en statue af gud-inden Venus fra Milo.

Venus er et billede på skønhed og perfektion, som en gudinde. Men i virkeligheden er hun slet ikke perfekt, for hun mangler jo armene. Det er vores blik på hende, der gør hende perfekt, siger Kirsten Sønderby.

I vores indre blik har Venus smukke arme og hænder, og netop det indre blik kæder præsten sammen med vores tanker om de døde, som vi særligt mindes allehelgensdag.

I sorg og i savn kan vi se dem, vi elskede og mistede. Kærlighedens størrelse og betydning forsvinder ikke, når nogen dør, siger Kirsten Sønderby.

I mange kirker læser præsten navnene op på sognets døde, men det sker ikke i DR Kirken. I stedet opfordrer Kirsten Sønderby hver især til at mindes, og det er meget stemningsfuldt, da alle tyst bøjer hovederne og sender tankerne videre. Herefter følger en a capella salme (uden musikledsagelse) Helgen her og helgen hisset. Meget intenst.

Orgelet er slet ikke i brug til denne gudstjeneste, det er trioen med harmonika, kornet og savblad, der ledsager salmerne. Savbladet er ikke kun et gøglerinstrument, det kan skam spille toner og melodier. Men at synge trosbekendelsen akkompagneret af trioen, det føles lidt mærkeligt.

DR Kirkens menighed er jo seerne, men dertil er gudstjenesterne baseret på, at lokale menigheder selv melder sig med et ønske om at deltage.

Til denne allehelgensgudstjeneste er det menigheden fra Rise Sogn i Sønderjylland, som er med, og organisationen KLF, Kirke & Medier i Sønderjylland har arrangeret turen til Brabrand Kirke. Forinden har Kirsten Sønderby, der har grundtvigsk baggrund, været til møde i missionshuset i Rødekro for at vælge salmer og aftale gudstjenestens detaljer. Og her ønskede menigheden, at den lokale SSV-Trio skal spille til gudstjenesten. Også Rødekro Koret, et amatørkor, medvirker.

Hanne Kristesen og Inge Boysen har taget busturen fra Rødekro til Brabrand Kirke for at være med, og i bussen undervejs er salmerne blevet indøvet.

Jeg er spændt på at se, hvordan gudstjenesten vil virke på tv. Det var inderligt og stærkt, da koret sang, og musikken var velforberedt og god, siger Hanne Kristesen.

Hun kommer ligesom veninden ofte i kirken, men præstens brug af Venus-statuen og den musikalske trio med savblad, kornet og harmonika var usædvanlig.

Det er en fremmed kirke og en fremmed præst, men vi kender jo indholdet. Så det, at der er variation, er bare spændende, siger Inge Boysen.

Dagens tekster bliver læst af tre fra menigheden, for i DR Kirken er det altid lægfolk, som læser. Og allehelgensgudstjenesten byder på en snigpremiere.

DR Kirken har nemlig fået lov til at bruge Bibelselskabets nye oversættelse af Bibelen, som ellers først udkommer den 16. november. Og derfor lyder evangeliet og epistlen noget anderledes end vanligt, da der bliver læst op fra Den Nye Aftale Det Nye Testamente på nudansk.

En ung pige læser den nye udgave af dagens tekst fra Matthæusevangeliet:

I er heldige, hvis I er små og ubetydelige, for I vil overtage jorden.

Tidligere lød teksten Salige er de sagtmodige, for de skal arve jorden.

Kirsten Sønderby konstaterer, at det er kendte ord på nye måder.

Netop det, at ordene bliver oversat til nudansk, forstærker modsætningen mellem det, Jesus siger, og det, vi plejer at sige.

For det er mærkeligt at høre Jesus prise dem heldige, som sørger.

I 2006 begyndte Danmarks Radio at sende tv-gudstjenester hver søndag. Kun til jul, påske og pinse er der tale om direkte transmissioner. Ellers optages fire gudstjenester på to dage, og Danmarks Radio tilstræber at give gudstjenesten den puls, en almindelig gudstjeneste har.

Men under optagelserne får kirkegængerne alligevel et indblik i nogle detaljer, som tv-seerne ikke ser. Efter den sidste salme glemmer Kirsten Sønderby at rejse sig og annoncere næste gudstjeneste i DR Kirken det må tages om, inden harmonika, kornet og savblad slutter allehelgensgudstjenesten af med Dig være ære.

Allehelgensgudstjeneste fra Brabrand Kirke med præst Kirsten Sønderby, Rødekro Koret og SSV-Trio sendes på DR1 søndag den 4. november kl. 14:00.