Khader går solo

Opgaven for Ny Alliances førstemand bliver ikke mindre, men større

I KØLVANDET PÅ den megen turbulens omkring Ny Alliance er Naser Khader trådt i karakter som partileder ved at hæve den såkaldte musketér-ed mellem partiets tre stiftere. Fremover har folketingsmedlemmerne Gitte Seeberg og Anders Samuelsen ikke længere vetoret i den fem personer store folketingsgruppe.

Beslutningen giver god mening efter den slingrende valgkamp, der kun med nød og næppe bragte det nye parti ind i Folketinget, og de efterfølgende personkampe, der har slidt hårdt på partiets image.

Samlingen af magten hos Khader skønnes nødvendig for at standse en flugt af medlemmer, og den er formentlig tillige en forudsætning for, at Ny Alliance kan operere med tilstrækkelig behændighed på Christiansborg.

Men det øger også kravene til partilederen om overblik, strategisk sans og taktisk snilde nøjagtig som det er tilfældet for alle øvrige ledere af politiske partier. Opgaven for Khader bliver med andre ord ikke mindre. Den bliver større.

NY ALLIANCES HELT SÆRLIGE udfordring er, at partiets politiske grundlag ikke er solidt forankret hos dets vælgere. De seneste ugers begivenheder har vist, at det heller ikke er tilfældet hos folketingsmedlemmerne.

Der er med andre ord ikke nogen tradition at læne sig op ad. Lægger man hertil, at partiet skal navigere i dét usikre parlamentariske farvand, der blev et af folketingsvalgets resultater, bliver der i udstrakt grad brug for politisk konduite.

Al erfaring viser, at danske vælgere lægger stor vægt på, at deres stemmeafgivning skaber mærkbare politiske resultater. En tidligere partileder skabte i sin tid begrebet borgerlige stemmer, der arbejder og fik så stor succes med konceptet, at det til sidst bragte ham til magten som statsminister. Han hed Poul Schlüter (K).

Ny Alliance skal altså opnå indflydelse. Men samtidig skal folketingsgruppen demonstrere et tydeligt alternativ til de etablerede partier, hvis det nye parti skal gøre sig håb om at overleve. Khader & Co. skal søge samarbejde med regeringen og i samme åndedrag markere en klar oppostionspolitik.

AT FÅ DISSE TO hensyn til at gå op i en højere enhed bliver fremover partileder Naser Khaders vigtigste opgave. Mere end nogensinde er partiets skæbne lagt i hans hænder.

Topstyring er i vor tid blevet et minusord. Vi vil alle have indflydelse på beslutningerne. I smuk forlængelse af tidsånden gjorde dansk politiks nyeste parti en særlig pointe ud af at være ledet af et kollektiv, men hermed ramte Ny Alliance også ind i et begreb fra fortiden.

Med beslutningen om at placere Khader alene i spidsen har Ny Alliance demonstreret, at man for at bevare sig som alternativ må arbejde mere traditionelt. Politik er i sandhed fyldt med paradokser.

me