Forbrugerne bestemmerhvordan varerne bliver

FORBRUG Brugerdreven innovation, hvor forbrugere bliver inddraget i udviklingen af nye produkter, vil forme fremtidens forbrug, men det vil også have indflydelse på forbrugerne

Tine Damsholt. -
Tine Damsholt. -. Foto: Leif Tuxen.

Skal tandpastaen være let at få ud af tuben, skal den smage godt, eller skal den se pæn ud på badeværelset?

I fremtiden vil forbrugerne få mere at skulle have sagt, når virksomheder udvikler nye produkter. Brugerdreven innovation hedder det på fagsprog og betyder, at virksomheder i udviklingen af nye produkter vil inddrage forbrugere for at finde ud af, hvad de har brug for og plads til i deres hverdag. På den måde vil virksomhederne få en bedre fornemmelse for, hvilke produkter der sælger.

Men forbrugerne vil også blive ændret af processen, fordi de bliver inddraget på helt andre måder end tidligere, og det vil resultere i mere kritiske og reflekterende forbrugere, mener Tine Damsholt, der er lektor i etnologi på Københavns Universitet.

Som forbruger ser man ikke bare den færdige vare, men er med i hele processen. Jeg tror, det vil betyde, at forbrugerne både vil blive mere loyale over for produkterne, fordi de selv har været med til at udvikle dem, men også mere kritiske, fordi de i processen opøves i at forholde sig kritisk og se på det, der mangler, siger hun og fortsætter:

Loyaliteten er bundet op på, at virksomheden fortsætter med at udvikle sig. Hvis man vænner sig til, at tingene hele tiden kan blive bedre, er det svært at stoppe op og sige, at nu er det perfekt.

En af metoderne, virksomhederne kan gøre brug af, når de vil inddrage forbrugere i deres produktudvikling, er at få kulturforskere til at gå ud og finde ud af, hvordan folk bruger varerne.

Det er ikke bare en fokusgruppe, hvor folk kommer ind og smager nogle nye kiks. Man går ud og ser på folks hverdag hvornår de spiser kiksene, og hvilke situationer de indgår i for at få en forståelse af brugssituationen, siger Tine Damsholt.

Det er dog ikke kun kiks, tandpasta og andre forbrugsvarer, der i fremtiden vil blive udsat for forbrugervurderinger. Brugere af offentlige serviceydelser kan også regne med at blive inddraget, og det kan både være social- og sundhedshjælpere, der leverer hjemmehjælp, eller de borgere, der modtager hjemmehjælpen. Målet er at lave et bedre produkt, der i højere grad tilgodeser brugerne.

joergensen@kristeligt-dagblad.dk