Børn er bange for hospitalsklovne

Selvom hospitalsklovne har til opgave at opmuntre og trøste syge børn, kan det have den modsatte effekt. Børn er generelt bange for klovne, viser engelsk undersøgelse

– Meget få børn kan lide klovne. De er ukendte væsener, som kommer fra en anden verden. De ser ikke sjove ud, de ser bare dumme eller skræmmende ud, siger børnepsykolog, Patricia Doorbar. -
– Meget få børn kan lide klovne. De er ukendte væsener, som kommer fra en anden verden. De ser ikke sjove ud, de ser bare dumme eller skræmmende ud, siger børnepsykolog, Patricia Doorbar. -. Foto: stock.xchng.

Mange børn er bange for klovne. De kan slet ikke lide de store røde næser, den hvide sminke, de kulørte krøller og de jonglerende bolde. Det viser en ny engelsk undersøgelse fra Sheffield Universitet. Forskerne har undersøgt, hvordan man kan forbedre udsmykningen på hospitalernes børneaf-delinger, og alle 250 adspurgte børn mellem 4 og 16 år svarer, at de ikke bryder sig om klovne.

Som voksne gør vi os forestillinger om, hvad der virker for børn. Vi har fundet ud af, at børn i almindelighed ikke kan lide klovne. Nogle har endda fundet dem ret skræmmende og ukendte, siger forsker ved Sheffield Universitet Penny Curtis til BBC News, hvor hun bakkes op af Patricia Doorbar, der er børnepsykolog:

Meget få børn kan lide klovne. De er ukendte væsener, som kommer fra en anden verden. De ser ikke sjove ud, de ser bare dumme eller skræmmende ud.

Børnene på Odense Universitetshospitals børneafdelinger får hver uge besøg af en hospitalsklovn. Hospitalet har generelt gode erfaringer med klovnene, selvom de helt små børn ofte bliver bange. Det fortæller pædagog Ann-Berit Carlsen fra afdelingen med børn, der har kræft eller blodsygdomme.

Nogle børn er bange for klovnen. Det er mest de små, der ikke forstår, hvad klovnen er for en størrelse. For når han tager næsen af, er det pludselig et menneske. Men med tiden lærer de at holde af ham og de børn, der er her op til to år, ender som regel på skødet af ham, siger Ann-Berit Carlsen.

Derfor kan hun heller ikke forestille sig, at klovnen ikke længere skal have sin gang på hospitalet.

Ivan Butler, leder af Danske Hospitalsklovne, der er den organisation der uddanner klovnene, tager undersøgelsens konklusion med et gran salt. Organisationen har 27 aktive klovne rundt på 40 af landets børneafdelinger.

Umiddelbart siger undersøgelsen, at børn er bange for hospitalsklovne på plakater og anden dekoration. Derfor kan man ikke bare konkludere, at børn er bange for klovne generelt. Hospitalsklovnens opgave er at opnå tillid, og det tror jeg ikke, en plakat kan, siger Ivan Butler.

Han understreger, at man i Danmark kun uddanner terapeuter til klovne, i modsætning til i England. Samtidig erkender han, at der er børn i Danmark, som er bange for klovne.

Det er korrekt, at ligesom der er børn, der er bange for julemanden eller mennesker med en skavank i ansigtet, findes der også børn med fobi for klovne. Så det er et problem. Men det betyder ikke, at børn i Danmark ikke kan lide hospitalsklovne. I min tid som leder har jeg personligt ikke oplevet, at børn på de danske hospitaler er blevet bange, siger Ivan Butler, der har været leder af Danske Hospitalsklovne i knap fem måneder.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk